Berekenen.nl
Geplaatst op 23 februari

Bijtelling 2019: haast geen Tesla en andere elektrische auto verkocht

De bijtelling in 2019 zit net iets anders in elkaar dan vorig jaar. Met name de verkoop van elektrische auto’s duurder dan 50.000 is ingestort, omdat er boven die grenswaarde voortaan gewoon 22 bijtelling moet worden betaald. In 2018 was dat nog niet het geval, waardoor het volledige bedrag leidde tot slechts 4 procent bijtelling. In januari werden er slechts 14 Tesla Model S auto’s verkocht, terwijl dat er in december nog 1558 waren. Een daling van 99,1 procent in een maand tijd.

Hogere bijtelling vanaf 50.000 euro

De hogere bijtelling vanaf 50.000 moet voorkomen dat een klein groepje (zakelijke) autorijders alle subsidie voor elektrisch rijden opstrijkt. De overheid berekent boven de grenswaarde nu het reguliere bijtellingstarief, waardoor vooral goedkopere elektrische auto’s interessant worden.

Het zit de verkoop van de Tesla Model S en Model X in de weg, net als die van de nieuwe Jaguar I-Pace. Het is de verwachting dat goedkopere elektrische auto’s door de nieuwe bijtelling in 2019 juist populairder zullen worden, maar dat effect is nu nog niet te zien.

Bijtelling 2019 berekenen: elektrische en andere auto’s

Wil je de bijtelling voor een elektrische auto in 2019 berekenen? Je kunt online de bijtelling berekenen met onze handige tool. Voor een elektrische auto en voor een auto met een verbrandingsmotor. Op basis van het lage tarief tot 50.000 en op basis van het reguliere tarief. Bereken de bijtelling voor een auto die je op het oog hebt, zodat je weet voor welk bedrag per maand je daar de komende jaren mee kunt rijden.