Berekenen.nl
Geplaatst op 21 april

Alle voordelen van elektrisch rijden

Met de opkomst van de elektrische auto is de complete autowereld overhoop gehaald. Elektrische auto’s zijn op veel vlakken anders dan de oude vertrouwde auto’s met een verbrandingsmotor. De enige overeenkomst is dat ze je van punt A, naar Punt B beiden kunnen brengen. In dit blog bespreken we alle voordelen van het elektrisch rijden.


Vrijstelling van BMP


BMP is een soort belasting op auto’s, dat is gebaseerd op een basisbedrag dat is verhoogd met een opslag per gram CO2-uitstoot van de betreffende auto’s. Voor een zuinige auto betaal je daarom minder bpm, dan voor een onzuinige. Met een elektrische auto heb je helemaal geen uitstoot van CO2 en daarom ben je dan ook vrijgesteld van het basisbedrag. Je betaalt in totaal geen bpm bij de aanschaf van een elektrische auto, maar dat is nog van korte duur. De overheid is bezig om vanaf 2024 daar verandering in te laten komen.

2. Vrijstelling van MRB


Bij aanschaf van een elektrische auto betaal je ook geen motorrijtuigenbelasting. Mensen met een elektrische auto zijn tot en met 2024 vrijgesteld van deze belasting en dat scheelt een hele hoop geld.

3. Een aanschafsubsidie


Om elektrische auto’s voor iedereen betaalbaarder te maken heeft de overheid een aanschafsubsidie geregeld. Dit houdt in dat kopers of leasers van een elektrische auto in 2023 een subsidie krijgen van 2950,- Euro. Ook voor een tweedehands auto kun je maar liefst een subsidie ontvangen van 2000,- Euro. Daarnaast wordt het bedrag in 2024 afgebouwd naar 2250,- Euro. De vraag is als deze subsidie in de toekomst komt te vervallen.

4. Goedkoop tanken


Vaak is thuis je elektrische auto opladen goedkoper, dan het opladen bij een elektrisch tankstation. De prijs varieert per kWH en is daarom sterk afhankelijk van je contract. Een volle tank of ook wel een opgeladen auto heb je tussen de 10 en 45 euro. Ook hebben diverse elektrische tankstations ook snelladers en hoef je dus minder lang te wachten tot dat je auto is opgeladen en je weer verder kan met je reis.

5. Lage bijtelling


Wie een elektrische auto op lease basis heeft en deze ook privé gebruikt, betaalt een lagere bijtellingstarief dan voor een normale auto. Dit geldt ook voor ondernemers die hun elektrische auto privé gebruiken. Daarnaast gaat de bijtelling van elektrische auto’s elk jaar helaas wat omhoog en zou die in 2026 gelijk staan aan die van de normale auto.

Wil jij jouw bijtelling berekenen van jouw elektrische auto? Bereken hier dan jouw voordelige bijtelling van 2023.