Berekenen.nl
Geplaatst op 9 februari

Wat kost een autovakantie?

Een autovakantie is dé nieuwe manier van reizen

Voor veel mensen is de vakantie een periode om activiteiten te ondernemen en nieuwe steden, regio’s of landen te ontdekken. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om de vastgestelde schoolvakanties of andere vakantieperiodes. Vooral de laatste jaren, onder andere door het coronatijdperk, is gebleken dat er grote interesse is naar reizen die gemaakt kunnen worden in eigen gezelschap en met het eigen vervoermiddel. Voordat je echter je koffers pakt om per auto rond te reizen, is het verstandig om eerst te bekijken wat je wensen en plannen zijn. Er zijn namelijk verschillende dingen waarmee je van tevoren al rekening kunt houden. Hierdoor kan je een berekening maken die je een redelijke inschatting kan geven van de uiteindelijke kosten.

De accommodatie voor je perfecte autovakantie

Wanneer je aan een autovakantie denkt, heb je vast wel een beeld wat hierbij past. Natuurlijk zijn er uitstekende vakanties per auto die aangeboden worden door de verschillende reisorganisaties. Zij weten als geen ander de hoogtepunten en een variëteit aan routes te vinden om een land het beste te verkennen. Wat je jezelf moet afvragen is hoe je je reis voor ogen hebt. Bijvoorbeeld over hoeveel je wilt reizen en hoeveel benzine je daar voor nodig hebt. Is het de bedoeling om tijdens je reis gebruikt te maken van hotels, of maakt je liever gebruikt van B&B’s? Misschien vind je het toch fijner om vakantie te vieren waarbij je het land verkent vanuit een permanent vakantiehuis of vakantiepark? Wat je ook kiest, elke vorm heeft zijn charmes en zorgt ervoor dat je uitgerust je reis kan vervolgen op je eigen tempo. Besef wel dat het niveau van luxe zeker invloed heeft op je calculatie van verwachte kosten.

Niet zomaar een autovakantie

Net als de juiste accommodatie vinden die bij je past is net zo belangrijk om te weten hoe het wegennetwerk er in het land van je vakantiebestemming uitziet en vooral hoe het functioneert. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen waar je doorheen reist om op je bestemming te komen. In Nederland kennen we geen tolwegen terwijl in meerdere landen hier wel sprake van is. Wees hiervan op de hoogte zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Naast de tolwegen is er tegenwoordig ook een milieuaspect. In sommige buitenlandse steden heb je een milieuvergunning nodig. Mocht je deze niet in het bezit hebben is er kans op het krijgen van een boete.

Onbezorgd genieten van je autovakantie


Op reis gaan met je eigen auto betekent dat je rekening moet houden met onverwachte kosten en gebeurtenissen. Er kan tijdens je trip een mankement optreden aan je auto waarbij reparatie of vervanging nodig is. Zorg er daarom voor dat je autoverzekering in orde is. Check wat de voorwaarden zijn en of je verzekering ook dekking geeft in het land van je keuze. Hetzelfde geldt voor je bagage en meegenomen attributen. Onverwachts schade oplopen, iets kwijtraken of door diefstal met problemen geconfronteerd te worden, geeft extra stress en kosten. Een goede reisverzekering is een must wanneer je op reis gaat. In feite zorgen beide verzekeringen er samen voor dat je onbezorgd en goed voorbereid de rest van je reis kan plannen en genieten.

Wanneer je vooraf al deze punten meeneemt in je calculatie helpt dat zeker bij het berekenen van de verwachte kosten voor je vakantie. Op deze manier kun je duidelijker inschatten of je huidige budget voldoende is om je plannen en wensen te kunnen realiseren, zonder je verder zorgen te hoeven maken over geldzaken. Op vakantie gaan moet namelijk een kwestie zijn van zorgeloos genieten, heerlijk relaxen én het creëren van mooie herinneringen met elkaar!