Berekenen.nl
Geplaatst op 9 november

Leaseauto in privé vormt belangrijke trend

In het verleden kochten we doorgaans zelf een auto door deze ‘gewoon’ af te rekenen of maakte we gebruik van een auto van de zaak op basis van lease. Steeds meer consumenten kiezen voor privélease voor een auto, waarbij ze maandelijks een vast bedrag betalen voor het gebruik hiervan. Het is aan het eind van de leasetermijn mogelijk om de auto over te nemen, al is dat natuurlijk niet verplicht.

Leaseauto in eigen beheer

Consumenten nemen de leaseauto in eigen beheer, waardoor ze slechts een vast bedrag per maand voor de auto betalen en het niet nodig is om rekening te houden met allerlei onverwachte kosten. Privélease maakt het mogelijk een vast bedrag per maand te betalen voor zowel de aanschaf, de verzekering, wegenbelasting, het onderhoud, de banden en eventuele reparaties. De leasemaatschappij neemt het risico over, in ruil voor een scherp maandbedrag. Consumenten betalen uiteindelijk doorgaans iets meer dan wanneer ze de auto zelf aan zouden schaffen. Aan de andere kant hoeven zij geen tienduizenden euro’s te investeren op het moment dat ze de auto aan willen kopen.

Autokosten berekenen

Wil je zelf je autokosten berekenen, om na te gaan wat die tweede auto op de stoep eigenlijk kost of wat je maandelijks kwijt bent aan het eerste model? Je kunt gewoon online de autokosten berekenen, zodat je daar direct een goed beeld van hebt. Je kunt online je autoverzekering berekenen en de wegenbelasting berekenen, net als de afschrijving van een auto. Kies je voor een auto op basis van privélease? Je hoeft dan geen lastige berekening te maken, je kunt dan de autokosten berekenen door simpelweg na te gaan wat je maandelijks dient te betalen om er gebruik van te kunnen maken.