Berekenen.nl
Geplaatst op 19 februari

Financiering voor de auto berekenen: let op het JKP

Om de kosten voor de financiering van een auto te berekenen kijken veel mensen naar de rente die ze daarover betalen. Dat is in grote lijnen juist, maar de daadwerkelijke kosten vallen vaak net iets hoger uit. Dat heeft te maken met de betalingsfrequentie van de rente. Indien die per maand betaald dient te worden is er sprake van rente op rente. Dit effect is te vergelijken met de rente op rente die we zouden ontvangen indien de spaarrente op een spaarrekening maandelijks wordt uitbetaald.

Kosten per jaar aan rente

Een bedrag van €1.000 op een spaarrekening levert bij 2% rente per jaar bijvoorbeeld €20 rente op. Na het eerste jaar staat er dus €1.020 op de rekening. De rentevergoeding is dan €20,40. Zou de rente per maand uitbetaald worden? Dan wordt deze al maandelijks hoger. Op die manier valt ook het Jaarlijks Kosten Percentage (JPK) voor de financiering van een auto net wat hoger uit dan het percentage en bedrag aan rente dat je op voorhand kunt berekenen. Bekijk dus altijd het JPK wanneer je de kosten voor de financiering van de auto wilt weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kosten autofinanciering berekenen

Je kunt online de kosten voor de financiering van een auto berekenen, bijvoorbeeld aan de hand van het bedrag dat je nodig hebt om de auto te kunnen kopen en de rente die je betaalt. We berekenen dat het JPK of de rente per jaar. Wil je de totale kosten voor de financiering van de auto berekenen? Ook dat kun je eenvoudig online doen, zonder dat je daar ingewikkelde formules voor nodig hebt. Op die manier maken we het je graag gemakkelijk om de kosten om een auto te financieren online te berekenen en op basis daarvan je keuze te maken.