Berekenen.nl
Geplaatst op 14 mei

Autokosten in Nederland hoogste voor dieselrijders

De autokosten liggen in Nederland gemiddeld hoog. Zeer hoog zelfs, voor dieselrijders. Zij betalen van alle 24 landen in Europa de hoogste autobelastingen. Dat leidt ertoe dat de kosten in Nederland een stuk hoger liggen dan in de landen om ons heen. Op 87% van de kosten hebben we bovendien zelf geen invloed, waardoor het ook niet mogelijk is om daar onderuit te komen. Volgens Leaseplan is het van belang om daar wat aan te doen, zodat het bezit en gebruik van een auto weer voordeliger wordt.

Hoge autobelastingen in Nederland

Dieselrijders zijn de grootste betalers in Nederland, zij hebben een gemiddelde maandlast van €700. De auto’s zijn daarmee in het gebruik gemiddeld bijna 2x duurder dan in Hongarije, waar de kosten liggen op €369 per maand. In Nederland ligt dit vooral aan de autobelastingen, waardoor we bijvoorbeeld ook een stuk duurder zijn dan in het Verenigd Koninkrijk waar de kosten €435 per maand bedragen. Dieselrijders betalen 31% van alle autokosten aan belastingen, waarmee die de hoogste van Europa zijn. Ook voor benzinemodellen zijn we duur, want daarin is alleen Noorwegen duurder dan Nederland. Wat dat betreft zou er ergens ruimte moeten zijn om de autokosten omlaag te kunnen brengen.

Online zelf je autokosten berekenen

Wil je zelf je autokosten berekenen om na te gaan wat je eigenlijk per maand betaalt voor de auto(’s) die je rijdt of bezit? Je kunt dit online eenvoudig uitrekenen, we hebben daarvoor een handige tool ontwikkeld. Je kunt online enkele gegevens invoeren, waarmee je ervoor zorgt dat je de autokosten kunt berekenen. Heb je een andere auto op het oog? Dan kun je daarvoor een berekening maken van de autokosten, zodat je op voorhand goed weet waar je aan toe bent en je niet voor verrassingen komt te staan.