Berekenen.nl
Geplaatst op 17 september

Zonne-auto’s moeten lage bijtelling krijgen

De bijtelling berekenen voor een zakelijke auto? Dat zou als het aan Lightyear ligt voordelig moeten zijn als het gaat om een auto op zonne-energie. De bijtelling in 2019 zal 4 procent bedragen voor elektrische auto’s, maar tot maximaal 50.000 euro. Boven dat bedrag geldt gewoon het hoge tarief van 22 procent.

Het maakt innovatieve auto’s zoals die op zonne-energie relatief duur, terwijl ze volledig vrij zijn van CO2-uitstoot. Het bedrijf wil daarom graag een uitzondering. Dan zou het net als in 2018 mogelijk zijn om de bijtelling te berekenen op basis van 4 procent voor het gehele aanschafbedrag.

Tot 50.000 euro 4 procent bijtelling

Vanaf 2019 zal de bijtelling 4 procent bedragen voor elektrische auto’s, tot een bedrag van maximaal 50.000 euro. Boven dat bedrag geldt het hoge tarief, waardoor onder andere een dure Tesla minder fiscaal aantrekkelijk wordt.

Wil je de netto bijtelling berekenen in 2019 en gaat het om een auto op zonne-energie? Dat zou volgens Lightyear uit Helmond net zo voordelig moeten blijven als in 2018. Op die manier zullen meer mensen voor een dergelijk innovatieve auto gaan, sneller dan wanneer de kosten oplopen.

Uitzondering voor zonne-auto’s: net als voor waterstof

Het bedrijf wil daarmee dat er een uitzondering gemaakt wordt voor auto’s op zonne-energie, net als voor auto’s die gebruik maken van waterstof. Die auto’s stoten helemaal geen CO2 uit, waardoor ze nog een stuk beter voor het milieu zijn dan conventionele elektrische auto’s.

Het is de vraag of de bijtelling voor auto’s op zonne-energie ook op 4 procent zal blijven, voor het volledige bedrag. Je kunt online de fiscale bijtelling berekenen, zowel in 2018 als 2019. Wij zorgen voor een tool met de actuele richtlijnen, zodat jij daar geen omkijken naar hebt.