Berekenen.nl
Geplaatst op 28 juni

Financial lease: waarom deze leasevorm voor jou gunstig kan zijn

Wanneer het tijd is voor een andere auto, kun je ervoor kiezen om een auto te gaan leasen. Leasen wordt onder ondernemers steeds vaker gezien als een aantrekkelijke optie om rond te kunnen rijden in een representatieve wagen. Vooral financial lease biedt veel voordelen. Waarom financial lease ook voor jou een gunstige optie kan zijn, vertellen we je hieronder.

Financial lease: een veelgekozen leasevorm

Als ondernemer is de kans aanwezig dat je veel op pad bent om klanten of leveranciers te bezoeken. In dit geval is een goede auto onmisbaar. En een goede auto moet ook nog eens representatief zijn; je wil immers een goede indruk achterlaten. Een goede en representatieve auto is ineens heel dichtbij als je kiest om er een te leasen.
Wanneer je als ondernemer een auto wil leasen, kom je al gauw de leasevorm financial lease tegen. Bij financial lease betaal je een bepaald bedrag in de maand om als het ware de auto af te kunnen betalen. Je kunt het ook wel vergelijken met een hypotheek: je betaalt een bepaald bedrag, en na een bepaalde termijn is het huis van jou. Dit geldt ook bij financial lease. Na afloop van het contract is de auto namelijk van jou. Dit is bij een leasevorm zoals operational lease niet het geval.

Financial lease biedt veel voordelen

Een auto leasen met een financial leasecontract biedt veel voordelen: ontdek zelf de voordelen hieronder.

Economisch eigenaar van de auto

Laten we voortborduren op het feit dat je bij financial lease eigenaar wordt van de auto. Dat is een groot voordeel, want dat betekent dat je de auto niet meer hoeft in te leveren bij de leasemaatschappij. Je kunt daarom helemaal zelf bepalen wat je met de auto doet. Je kunt ‘m bijvoorbeeld bestickeren met het logo van jouw bedrijf.
Houd er wel rekening mee dat je bij financial lease wel zelf moet opdraaien voor bepaalde kosten, omdat je al direct economisch de eigenaar bent van de auto. Denk daarbij aan wegenbelasting, onderhoudsbeurten en de autoverzekering. Bij operational lease worden deze kosten wel gedekt. Tijdens het leasecontract is de leasemaatschappij nog wel juridisch eigenaar van het voertuig. Wanneer het leasecontract is afgelopen en jij hebt alle kosten netjes voldaan, word je ook juridisch eigenaar van de auto.

Fiscale voordelen

Bij financial lease kun je als ondernemer profiteren van een aantal fiscale voordelen. Een aantal voorbeelden van deze voordelen zijn het terugvorderen van de BTW, investeringsaftrek en renteaftrek. Dit wordt meestal gezien als een van de grootste voordelen van financial lease, aangezien je deze fiscale voordelen niet hebt bij operational lease.

Financiële mogelijkheden

Financial lease biedt jou als ondernemer de mogelijkheid om rond te kunnen rijden in een goede, representatieve auto. Als ondernemer is het namelijk meer dan logisch dat je hier waarde aan hecht. Dankzij financial lease hoef jij geen enorm geldbedrag in één keer neer te leggen om te kunnen rijden in een auto, maar kun je dit bedrag juist verspreiden over een bepaalde periode. Als ondernemer is dat erg prettig, want zo heb je meer financiële mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar aan het doen van investeringen.

Een paar stappen verwijderd van jouw droomauto

Financial lease biedt dus veel voordelen en kan voor veel ondernemers een uitkomst bieden. Wanneer jij ook besluit om een auto financial te leasen, is het natuurlijk altijd belangrijk om te letten op een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop het leasecontract is opgebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld de waarde van de auto, de hoogte van de slottermijn en de duur van de looptermijn onder de loep nemen. Ook de voorwaarden van het contract bij de leasemaatschappij en de hoogte van de rente zijn belangrijke factoren om bij stil te staan. Vervolgens kun je op zoek gaan naar jouw droomauto!