Berekenen.nl
Geplaatst op 24 februari

Financial lease populair bij ZZP’ers

Steeds meer startende ondernemers en ZZP’ers kiezen voor financial lease. Waar in 2018 nog 150.000 leaseauto’s rondreden, zijn er dat op dit moment meer dan één miljoen. Veel mensen kiezen voor financial lease vanwege de fiscale voordelen, zoals het kunnen spreiden van de hoge aanschafkosten van een bedrijfsmiddel.

Wat is financial lease?

Wanneer je een auto wilt aanschaffen voor je onderneming kun je gebruiken maken van financial lease. Dit is een zakelijke leasevorm om de hoge aanschafkosten van een bedrijfsmiddel, in dit geval een auto, te kunnen spreiden. Het werkt als volgt. De bank betaalt voor jou de aankoopsom van de auto, maar jij bent wel direct economische eigenaar van de auto. Dit betekent dat jij de auto niet hoeft aan te schaffen, maar in maandtermijnen afbetaald. Hierdoor hou je maandelijks geld over voor andere investeringen. Je koopt dus een auto op afbetaling. In zekere zin is dit vergelijkbaar met het aanschaffen van een koopwoning middels een hypotheek. Wanneer je de hypotheek hebt afgesloten en de woning hebt gekocht, ben je eigenaar van de woning. Het huis dient dan als onderpand voor de bank. Dus wanneer je je hypotheek niet meer kan betalen dan wordt het huis verkocht. Dit is hetzelfde bij financial lease. Wanneer je alle maandbedragen hebt betaald ben je de volledige eigenaar van de auto.

Voordelen van financial lease

Veel startende ondernemers en ZZP’ers kiezen dus in 2020 voor financial lease vanwege de fiscale voordelen. Zo hoef je dus niet de auto zelf aan te schaffen, waardoor je maandelijks geld overhoudt voor andere dingen. Voor een ieder die op dit moment geen auto kan aanschaffen voor zijn of haar onderneming kan financial lease een optie zijn. (Hierbij dient altijd wel in acht te worden genomen dat er kosten zijn verbonden aan het lenen van geld.) Naast de fiscale voordelen zijn er ook nog andere voordelen die aantrekkelijk zijn voor startende ondernemers en ZZP’ers. Zo zijn er wat verschillen met andere lease opties, die voordelig uit kunnen pakken. Zo heb je bij financial lease het onderhoud van de auto zelf in de hand. Dit is in tegenstelling tot operational lease, waarbij de onderhoudsbeurten van te voren zijn vastgelegd. Met een financial lease auto hou jij zelf de controle over wanneer en waar je een onderhoudsbeurt wil laten uitvoeren. Een andere reden waarom startende ondernemers en ZZP’ers steeds vaker kiezen voor financial lease is de keuzeoptie tussen ene occasion en een nieuwe auto. Het kan financieel voordelig zijn om te kiezen voor de afschrijving van een occasion ten opzichte van de afschrijving van een nieuwe auto. Daarbij komend zijn er nog fiscale voordelen als de rente- en investeringsaftrek, het zelf bepalen van de slottermijn en de looptijd van het contract. Tot slot is er ook terugvordering van de btw over de aanschafprijs mogelijk.

Financial lease berekenen

Ben je een startende ondernemer en van plan om een nieuwe auto aan te schaffen? Wellicht is financial lease ook wel een optie voor jou. Bereken eenvoudig de voordelen van financial lease op berekenen.nl met onze financial-lease-bereken-tool.