Berekenen.nl
Geplaatst op 4 september

Verwarming berekenen voor de komende winter

De verwarming berekenen? Het is verstandig om per kamer na te gaan wat er aan radiatoren nodig is, om de ruimte in de winter goed warm te krijgen. In de zomer merk je er weinig van, maar zodra de herfst en winter aanbreken kan de temperatuur weer flink dalen.

Je kunt de capaciteit van een radiator berekenen, maar dat valt in de praktijk niet altijd mee. Veel mensen die gaan verbouwen gebruiken daarom onze online tool, als ze willen weten hoe groot de radiator moet zijn. Bereken op die manier de verwarming voor de ruimte, bijvoorbeeld in de badkamer of in een slaapkamer.

Hoe groot moet een radiator zijn?

Hoe groot een radiator moet zijn hangt van een paar factoren af. Ga uit van de lengte, de breedte en de hoogte van de kamer. Combineer dat met de gewenste temperatuur in graden, om na te gaan wat er nodig is aan verwarming. En houd er rekening mee dat de badkamer verwarming anders werkt dan die in de slaapkamer, omdat het in de badkamer over het algemeen wat sneller warm moet kunnen zijn.

Het is verstandig om tijdens een verbouwing te berekenen wat er aan verwarming in de kamer nodig is. En kies daarbij liever voor iets te veel capaciteit dan te weinig, om te voorkomen dat het uiteindelijk koud zal zijn als de winter echt aanbreekt.

Verwarming berekenen: online tool

Je kunt de verwarming berekenen met een online tool. Door de afmetingen van de kamer in te vullen en dat te combineren met de gewenste temperatuur kom je er eenvoudig achter hoe groot de radiatoren moeten zijn. Of hoeveel van de radiatoren je nodig hebt, als er bijvoorbeeld in de woonkamer sprake is van een grotere ruimte. Zo maak je altijd een goede keuze, zonder dat je zelf ingewikkeld de verwarming moet berekenen.