Berekenen.nl
Geplaatst op 25 november

Hoe bereken je de tegeloppervlakte?

Hoeveel tegels heb je nodig? Belangrijke vraag als je de tegels wilt bestellen. Jij wil niet te veel bestellen, maar je wil er ook zeker niet te weinig bestellen. Met deze korte beschrijving heb je er geen omkijken meer naar en bepaal jij zelf de juiste hoeveelheid.

Tegels: oppervlakte berekenen

Maak een schets!
Teken eerst zorgvuldig alle muren op papier. Denk bij badkamer-tegels bijvoorbeeld ook aan de plaatsing van badkamermeubels, zoals een ligbad en douche etc. Nadat ze zijn getekend, behandel je de getekende plaatsen als één enkele gebied.

Neem de totale breedte van je oppervlak en deel deze door de breedte van de tegels. Wanneer je muur bijvoorbeeld 1950mm is en de tegels zijn 152x152mm. Dan heb je 1950/152= 12,82 tegels, dus 13 tegels nodig in de breedte.

Bepaal vervolgens tot hoe hoog je wil gaan betegelen. Voor het beste resultaat kun je het beste  van vloer tot plafond betegelen. Als je een raam in je oppervlak hebt, tel dan hoeveel tegels dat raam in beslag neemt en trek dat aantal af van het totale aantal tegels. Vergeet niet dat de zijkanten ook moeten worden betegeld.

Hoeveel vloertegels heb ik nodig?

Ga voor vloertegels op dezelfde manier te werk als voor wandtegels. Hierbij is het belangrijk dat je niet met vierkante meters werkt, maar de breedte en lengte van de ruimte meet. Omdat het een groot verschil kan maken. Bij het bepalen van het aantal tegels is het ook belangrijk om rekening te houden met snijafval, daarom is het belangrijk om extra meters erbij op te tellen. Sommige tegels moet je namelijk doormidden zagen om het passend te maken. Ook is het belangrijk om tegels op voorraad te hebben. Zo heb je altijd iets over als er een tegel kapot gaat of je moet gaan uitbreken. Het is meestal rond de 5 tot 10 procent.

Online tegeloppervlakte berekenen

Tegels in een badkamer zijn vaak een dingetje als je net een nieuwe woning gekocht hebt. Houden we ze of kopen we nieuwe tegels? Vroeger waren vooral kleine tegels in de mode maar nu worden ook veel grote tegels gebruikt. Zo heeft iedereen natuurlijk zijn of haar voorkeur. Maar hoeveel tegels heb je nu precies nodig? Je zou het kunnen uitrekenen op de manier die je op school geleerd hebt maar wij hebben ook een makkelijkere manier. Bereken hier hoeveel tegens jij nodig bent voor je droom badkamer.