Berekenen.nl
Geplaatst op 18 juni

De leeftijd van je fysieke lichaam

Bij de meeste mensen is de kalenderleeftijd wel bekend. Dat is je leeftijd die loopt vanaf je geboorte. Naast de kalenderleeftijd kun je jouw leeftijd ook koppelen aan de gesteldheid van je lichaam. Deze leeftijd noemen we de metabolische leeftijd.
 

Metabolisme

Metabolisme gaat over de fysieke leeftijd van je lichaam. Je metabolische leeftijd geeft je inzicht in hoe je er lichamelijk voor staat. Je hoopt dat je metabolische leeftijd zo dicht mogelijk bij je eigen (kalander) leeftijd zit. Je hebt goede metabolische eigenschappen als je metabolische leeftijd onder je eigen leeftijd zit. Als de metabolische leeftijd hoger is dan je kalenderleeftijd dan kan dat risico`s met zich mee brengen. Je metabolische leeftijd is afhankelijk van je rust metabolisme, deze is voor iedereen persoonlijk.
 

Metabolisme berekenen

Het berekenen van je metabolische leeftijd is een ingewikkelde berekening. Vaak worden deze berekeningen door specialisten gedaan, zij weten precies welke gegevens er nodig zijn om de juiste metabolische leeftijd te berekenen. Er zijn veel verschillende factoren nodig om je fysieke leeftijd te berekenen. Allereerst berekenen de specialisten wat de ruststofwisseling van het lichaam is. Deze stofwisseling heeft alles te maken met het energieverbruik van ons lichaam op de momenten dat we rusten. Daarnaast spelen leeftijd, geslacht, spierweefsel, erfelijkheid, ziekte, medicatie en lichamelijke activiteiten een grote rol tijdens de berekening van de metabolische leeftijd. Ondanks dat het een complexe berekening is, zijn er tool ontwikkeld om zelf te berekenen hoe hoog je fysieke leeftijd is. Dit getal is een schatting en probeert zo dicht mogelijk bij de echte metabolische leeftijd te zitten. Probeer de berekening via de metabolische-leeftijd- berekenen tool.
 

Rust metabolisme

Om je metabolisme te berekenen moet je eerst eten wat jouw rust metabolisme is. Je rust metabolisme is een getal dat uitdrukt hoeveel calorieën je verbruikt op het moment dat je helemaal niets zou doen. Je lichaam heeft ook als je niets doet, nog steeds calorieën nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Het gaat dan om het ademhalen, hart laten kloppen en het op tempratuur blijven. Dit zijn functies die altijd door blijven gaan, dus ook als je op bed ligt en de hele dag niets doet. Er zijn verschillende tools om je caloriebehoefte  te berekenen.
 

Metabolische leeftijd verbeteren

Als je metabolische leeftijd hoger is dan je kalenderleeftijd, dan kan dat negatieve gevolgen hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de fysieke leeftijd te verlagen. Er zouden gewoontes veranderd moeten worden om de gezondheid van je lichaam te verbeteren. Om er voor te zorgen dat je metabolische leeftijd naar beneden gaat, heb je genoeg doorzettingsvermogen nodig. Om er voor te zorgen dat je lichaam gezonder wordt, kan je ervoor kiezen om gezonder te gaan eten of meer te bewegen. Een dagelijkse wandeling kan er al voor zorgen dat je metabolische leeftijd daalt, ook het eten van volkoren granen en groentes zullen je helpen om de fysieke leeftijd naar beneden te halen. Het is wel belangrijk dat je deze veranderingen een lange tijd inzet, op korte termijn zullen er weinig veranderen aan je lichamelijke leeftijd.