Berekenen.nl
Geplaatst op 28 juni

Maximale huur op basis van terugverdienen bouwkosten


De maximale huur loopt tegenwoordig gemakkelijk hoog op, vooral binnen de vrije sector. Binnen de sociale huur is er sprake van een afgesproken maximum, daar buiten betalen veel huurders de hoofdprijs zodra er sprake is van schaarste. De PvdA wil daar wat aan doen door het systeem voor de woningmarkt aan te passen. Een puntensysteem moet de huurprijs blijven bepalen, maar met een ander maximum.

Prijs niet afhankelijk van aanbod

De maximale huurprijs zou niet langer afhankelijk moeten zijn van het aanbod. Schaarste kan de prijs per maand dan gemakkelijk opdrijven. In plaats daarvan moet de maximale huurprijs worden vastgesteld aan de hand van de redelijke kosten om de bouw van de woning terug te verdienen. Op die manier wordt het   weer aantrekkelijk om te bouwen en zullen huurders aan de andere kant toch niet zomaar te hoge bedragen betalen. Op dit moment lopen de huren vooral binnen de vrije sector hoog op. Op die manier kan een huurprijs tot wel 50x over de kop gaan. De PvdA wil dit aanpakken door een maximale huur vast te leggen die redelijk is voor zowel de huurder als de verhuurder. Om dit te bereiken zal het systeem volledig op de schop moeten.

Maximale huurprijs berekenen

Tot het zover is alvast de maximale huurprijs berekenen, bijvoorbeeld aan de hand van het puntensysteem dat daarvoor beschikbaar is? Je kunt online de maximale huur berekenen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je maximaal zou mogen betalen voor de woning die je graag wilt huren. Indien de huur toch hoger is kun je daar bezwaar tegen maken. Je kunt online binnen een paar minuten de maximale huur berekenen, zodat je daar na een paar klikken direct van op de hoogte bent.