Berekenen.nl
Geplaatst op 24 november

Parket of laminaat - wat is het verschil?


Ben je aan het verhuizen of wil je gewoon een nieuwe vloer? Dan is de keuze reuze. De kans is dan ook groot dat je uitkomt bij laminaat of parket, maar wat is het verschil eigenlijk? Dat lees je hier.


Waar komt de vloer te liggen?

Voordat je gaat kijken naar een vloer is het belangrijk om zelf een kleine checklist te maken. Waar moet je vloer bijvoorbeeld allemaal aan voldoen? Waar komt de vloer te liggen en wordt de vloer intensief gebruikt? Dat zijn vragen die je goed aan jezelf moet stellen. Op basis van deze vragen ga je kijken naar een vloer. Wanneer je vloer in de woonkamer komt te liggen is het wel belangrijk dat de vloer een stootje kan hebben. Dat is namelijk belangrijk omdat de vloer in de woonkamer veel gebruikt wordt. Kan de vloer ook tegen water wanneer er een kopje omvalt? Ook dat is belangrijk bij het uitzoeken van de perfecte vloer. Deze vragen moet je dan ook allemaal meenemen tijdens het proces. Als we dan kijken naar de keuze voor parket of laminaat dan is het bij laminaat heel erg lastig tot bijna niet mogelijk om beschadigingen weg te werken. Je moet dan een bepaalde plank helemaal vervangen. Zit je daar dan ook op te wachten wanneer je net een nieuwe vloer hebt gekocht? Bij parket is dat niet het geval. Bij parket kan je de vloer namelijk opschuren en weer bijwerken. Veel mensen kiezen er ook voor om na een paar jaar de parket vloer helemaal op te schuren en te lakken of in de olie te zetten. Een parketvloer heeft dus wel meer onderhoud nodig dan een laminaat vloer, maar gaat wel veel langer mee. Wel is het belangrijk om te weten dat beide vloeren niet tegen vocht kunnen en daardoor krom kunnen gaan staan.


Aanschaffen parket of laminaat

Uiteindelijk moet jij de keuze maken wat jij graag in je huis wil. De kans is dan ook groot dat je schrikt wanneer je hoort wat de prijzen zijn van een parket vloer. Dat komt omdat parket voornamelijk bestaat uit hout en daardoor duurder is dan laminaat. Hout is namelijk een dure grondstof helemaal nu tijdens de coronacrisis. Toch is de prijs nog te overwegen wanneer je bijvoorbeeld parket in je kantoor wilt leggen. Dat komt omdat je precies kan berekenen hoeveel pakken parket of laminaat je nodig. Wij hebben bij berekenen.nl namelijk een tool ontwikkeld waarbij jij heel erg eenvoudig kan berekenen hoeveel laminaat of parket jij nodig bent. Zo hoef jij zelf niet je hersens te kraken, maar koop je ook niet te weinig. Je wil namelijk niet hebben dat je een dure vloer koopt waar je vervolgens veel te veel van gekocht hebt. Toch blijft het laminaat over het algemeen voordeliger dan parket, maar laminaat staat ook bekend om zijn onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Wij raden je dan ook aan om zelf goed te kijken wat bij jou past en wat niet en daar je keuze op te baseren.