Berekenen.nl
Geplaatst op 8 juni

3 op de 4 schaamt zich voor gehoorverlies

Gehoorverlies is een belangrijk thema voor zowel jongeren die naar veel festivals gaan als ouderen die daar vanwege ouderdom mee te maken krijgen. Toch zit het nog altijd in het verdomhoekje, omdat mensen er niet graag over praten.

Uit onderzoek in 10 landen blijkt dat 3 op de 4 zich schaamt voor het gehoorverlies. Dat is jammer, omdat er daardoor weinig actie wordt ondernomen om hier wat aan te doen. Gelukkig is er een handige tool beschikbaar om online de mate van verlies te berekenen, waardoor de drempel misschien iets kleiner wordt om actie te ondernemen als dat nodig blijkt.

Sociaal geïsoleerd: schaamte rondom gehoorverlies

In de Verenigde Staten voelt 81% van de patiënten met gehoorverlies zich sociaal geïsoleerd. Het is een belangrijke redenen voor veel anderen om er niet over te praten. Ook in Spanje zijn de problemen groot, omdat 79% aangeeft zich wel eens onveilig te voelen.

Zo’n 24% van de ondervraagden schaamt zich zo erg voor het gehoorverlies dat die groep geen behandeling wil ondergaan en zelfs niet wil laten onderzoeken wat er precies aan de hand is. Dat is een groot probleem, omdat de medische wetenschap er op die manier ook niet mee aan de slag kan.

Gehoorverlies: Fletcher index berekenen

Benieuwd naar de mate waarin je last hebt van gehoorverlies, bijvoorbeeld als je te lang bent blootgesteld aan harde geluiden? Je kunt dat testen aan de hand van de Fletcher index. Met onze handige online tool kun je de Fletcher index berekenen, zodat je een beeld krijgt bij de mate waarin je oor beschadigd is. We vragen je om het gehoorverlies bij 1.000, 2.000 en 4.000 Hz, zodat je aan de hand daarvan ontdekt in hoeverre er sprake is van ernstig gehoorverlies.