Berekenen.nl
Geplaatst op 23 mei

Contante waarde belangrijk in berekening boeterente hypotheek

De contante waarde blijkt een belangrijke factor bij de berekening van de boeterente door hypotheekverstrekkers. Veel van hen gebruiken de ‘contante waarde-methode’. Ze rekenen de toekomstige situatie terug naar het heden, om op basis daarvan te bepalen hoe hoog de boete moet zijn.

Banken lopen rente-inkomsten mis bij vroegtijdige aflossingen. Door daar de huidige waarde van te berekenen is het mogelijk om daarvoor een boete op te leggen, waardoor de bank geen inkomsten misloopt.

Berekening in drie stappen

Benieuwd hoe banken de boeterente berekenen als ze gebruik maken van de contante waarde? Ze gebruiken drie belangrijke stappen:

Bedrag waarover je boeterente betaalt
De bank berekent hoeveel je maximaal boetevrij mag aflossen. Over het restant aan aflossing betaal je boeterente.
Rente vaststellen en verschil berekenen
Het verschil tussen de oude en de nieuwe rente levert het rentevoordeel op, of -nadeel voor de bank.
Boete berekenen voor vroegtijdige aflossing
Door in één keer af te lossen bespaar jij toekomstige rente. De bank berekent het verschil en gaat daarbij uit van de contante waarde.

Contante waarde berekenen: handige tool

Wil je zelf de contante waarde berekenen? Dat kan met onze handige tool, zowel voor de boeterente als wanneer je daar om een andere reden benieuwd naar bent. Bereken bijvoorbeeld wat de huidige waarde is van jouw toekomstige pensioen, zodat je een idee hebt van hoe je daar in de toekomst mee kunt leven. Of bereken de contante waarde van jouw uiteindelijke spaardoel, zodat je goed weet wat het geld in de toekomst daadwerkelijk waard zal zijn als je het wilt uitgeven.