Berekenen.nl
Geplaatst op 16 mei

Afvallen: BMR en BMI

Iedereen heeft als goede voornemen in het nieuwe jaar om af te vallen, nu zitten we in mei en is er maar een handje vol écht aan begonnen. Maar dat maakt helemaal niet uit, het is nooit te laat om te beginnen. Je hebt namelijk nog genoeg tijd om je lekker te voelen als je straks in je nieuwe bikini op het strand ligt.

Het is belangrijk om een duidelijk plan voor jezelf op te stellen. Het is namelijk niet zo simpel als af en toe wat minder eten. Nee, om af te vallen moet je consistent in een calorieën tekort zitten. Dit kun je doen aan de hand van je BMR. Hiermee kun je berekenen hoeveel calorieën je per dag zou mogen eten. Ook al wil je alleen op gewicht blijven of om echt af te vallen, allemaal aan de hand van je BMR.

BMR & BMI

Je BMR is niet hetzelfde als je BMI. Je BMI (body mass index) is een index die de verhouding tussen gewicht en lengte bij een persoon weergeeft. De BMI wordt vaak gebruikt om te kijken of er sprake is van ondergewicht of overgewicht. Het geeft je een indicatie van je vet-percentage en hoeveel vocht je binnen krijgt en je bot-sterkte.
Je BMR geeft dus aan hoeveel calorieën je per dag zou mogen innemen van eten en drinken. Vervolgens is het de kunst om dit goed bij te houden en zo het verschil bij te houden. Probeer hierbij natuurlijk niet vals te spelen, anders heeft het geen zin gehad om je BMR uit te rekenen.

Voor je gezondheid is het belangrijk om je BMR en je BMI bij te houden. Als je op basis eet en drinkt van je BMR zul je al snel zien dat jou BMI op de juiste score uitkomt. Je verbrandt dan het overtollige vet, omdat je jouw lichaam niet méér aanbied dan dat je nodig hebt.

BMR berekenen

Je kunt eenvoudig online je BMR berekenen aan de hand van een paar vragen. De uitkomst laat zien hoeveel je per dag zou moeten eten en drinken om ‘gezond’ te leven. Door regelmatig jou BMR en BMI te berekenen, ga je in kleine stapjes aan de slag naar succes. Het is dus verstandig om dit regelmatig te berekenen, want je zult zien dat je afvalt of op gewicht blijft en er dus soms wat kan veranderen in jou BMR.