Berekenen.nl
Geplaatst op 20 februari

Waar moet je opletten als je een huis gaat kopen

Veel jongeren zijn op dit moment aan het kijken om samen te gaan wonen en misschien ook wel om een woning te kopen. Er zijn wel wat veranderingen die je wel moet weten voordat je een huis koopt. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

Wel of geen overdrachtsbelasting

Mensen die opzoek zijn naar een nieuwe van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Vanaf 1 april geldt de regel dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Let wel op, ben jij naar een woning aan het kijken en vervolgens weer te verhuren als vakantiewoning of een bedrijfspand wat je wilt gaan verhuren? Dan krijg je wel te maken met een hogere overdrachtsbelasting van namelijk 8%. Voor huizenkopers boven de 35 jaar, die een woning kopen om er wel zelf in te gaan woning blijft de overdrachtsbelasting wel gewoon 2%. Wil jij nou weten hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen? Dat kan, bereken hier hoeveel overdrachtsbelasting jij moet betalen.

Lening voor energiezuinig of energieneutraal

Voor een huis met een energieprestatie coëfficiënt van 0 of lager mag je maximaal €15,000 extra lenen. Voor de nul-op-de-meter mag je €25,000 extra lenen. Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten plaatsvinden kan je maximaal €9,000 lenen. Er geldt dan wel een nieuwe voorwaarde. Die voorwaarde is namelijk dat je bij de extra hypotheek moet met de energiebesparende maatregelen kunnen worden terugverdiend gedurende de looptijd van de hypotheek. Dat komt er op neer dat het bedrag waarmee de energierekening daalt hoger moet zijn dan de kosten van de extra hypotheek. Kijk daarom goed waarin jij gaat investeren.

Belastingvrij schenken

Veel mensen zien dit graag, belastingvrij. In 2021 mag je namelijk iedereen eenmalig maximaal €105,302 schenken voor je eigen huis zonder schenkbelasting te betalen. Je mag het bedrag ook gebruiken voor de aankoop van het huis maar ook voor het aflossen van je lopende hypotheek. Dit is echter niet voor iedereen, het laatste mag alleen als je niet ouder bent dan 40 jaar.

Maximale hypotheekrente aftrek veranderd

Met ingang van 2021 wordt het aftrekpercentage versneld afgebouwd. In 2021 is het aftrekpercentage namelijk 43%, dat was in 2020 46%. Uiteindelijk moet de hypotheekrente aftrek in 2023 uitkomen rond de 37% Wil jij je hypotheekrente aftrek nou berekenen? Dat kan. Bereken hier je hypotheekrente aftrek.

Let op de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van Nederlandse huizen zullen dit jaar flink stijgen. Volgens berekeningen zal hij dit jaar gemiddeld 7,3% hoger uitkomen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die openbaar geworden zijn. In 2020 was de gemiddelde WOZ-waarde namelijk in Nederland €270.000. Dit jaar is dat opgelopen tot wel €290.000. Hier is natuurlijk ook een verklaring voor, Dit komt omdat de gemiddelde verkoopprijs van woningen omdat ook, minder luxe, huurwoningen worden meegenomen. Maar waarom heeft de WOZ-waarde zo’n grote invloed zal je misschien wel denken. Dit is omdat bij de verkoop van een huis of bij het vaststellen van de voorwaarden van een hypotheek gekeken wordt naar de WOZ-waarde. Dan is het juist geen goede zaak als die te laag ingeschat is. Er kan dan ook een bezwaar gemaakt worden als een huiseigenaar denkt dat de waarde te hoog of te laag ingeschat is.