Berekenen.nl
Geplaatst op 19 november

De voordelen van een hogere WOZ-waard


We weten allemaal dat de prijzen van huizen op dit moment door het dak schieten. De afgelopen dagen was het ook in het nieuw dat sommige huizen met meer dan €200 per dag stijgen in waarde, maar is een verhoogde WOZ-waarde ook goed? Heeft het voordelen? Dat lees je hier.

Wat is WOZ-waarde?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde van de een woning die elk jaar in januari doen gemeenten wordt bepaald en die de basis vormt voor gemeentelijke belastingen en heffingen.

Hoe bepalen ze de WOZ-waarde?

Er wordt uitgegaan van het bedrag dat het pand of woning op 1 januari moet opbrengen van het voorgaande jaar, de waard peildatum. Ze kijken dan naar gegevens over het perceel en het pand zelf. Daarnaast kijkt de taxateur naar vergelijkbare panden die rond de waard peildatum verkocht zijn. De taxateur hoeft niet elk pand fysiek te bezoeken, maar gebruikt een computermodel die de waarde van overige panden bepaalt. Ze kijken bijvoorbeeld naar de verschillen in ligging en het aantal vierkante meters. Er wordt geen rekening gehouden met een eventuele hypotheek of erfpacht. Hier moet je wel rekening mee houden want veel mensen vergeten dat vaak wanneer ze zelf de WOZ-waarde willen berekenen. Als laatste krijg je het taxatieverslag vaak meegestuurd bij de WOZ beschikking. Als je deze niet hebt ontvangen heb je het recht om deze op te vragen bij je gemeente. Je vindt hierin ook de woningen die de gemeente gebruikt heeft om de WOZ-waarde van jouw woning vast te stellen. Je kan dus zien hoe de WOZ-waarde van je woning is berekent. Daar is de gemeente heel erg transparant over.


De voordelen van een hoge WOZ-waarde

Wij zien je denken, je WOZ-waarde is gestegen wat resulteert in hogere gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat is iets wat we natuurlijk allemaal niet hopen. Toch hoeft een lage WZO-waarde ook niet altijd goed te zijn. Een hoge WOZ-waarde heeft zo zo’n eigen voordelen. Maar wat zien die voordelen precies? Denk aan je verkoopprijs. Ben jij klaar voor de volgende stap in je leven en van plan om je huidige huis te verkopen? Dan kan een hoge WOZ-waarde gunstig uitpakken. Zo’n hoge WOZ-waarde zou zomaar kunnen opwegen tegen die hogere belastingaanslagen en gemeentelijke heffingen. Wanneer je WOZ-waarde hoog is kan jij de eventuele kopers overtuigen dat je woning veel waard is.


Je woning verhuren

Je kan er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om je woning te verhuren. Het hoeft dan ook niet voor een lange periode te zijn, maar het kan ook voor een korte periode. Wanneer je een koophuis hebt mag je die namelijk verhuren. Ook de WOZ-waarde heeft invloed op maximale huurprijs. Wanneer je WOZ-waarde hoog is kan en mag je namelijk meer huur vragen voor de woning die je wilt gaan verhuren. Daarom zie je tegenwoordig ook dat steeds meer mensen met een extra centje er voor kiezen om in het vastgoed te gaan. Op dit moment is die markt namelijk heel erg goed.