Berekenen.nl
Geplaatst op 22 april

Bespaar door je woningwaarde

Stel, je hebt vlak voor de coronacrisis een huis gekocht. Deze financier je door middel van een hypotheek met een looptijd van dertig jaar. Doordat de coronacrisis vele facetten van de economie beïnvloed, is er een kans dat de maandlasten op dit moment wat zwaarder uitvallen. Er is echter een eenvoudige manier om te ontdekken of je kunt besparen op je hypotheeklasten. Het loont om je woningwaarde in de gaten te houden. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? We leggen het je graag uit.

Risico-opslag

Veel mensen sluiten voor het kopen van een woning een hypotheek af. Dit kan bijvoorbeeld een lineaire of een annuïteiten hypotheek zijn. Des te langer je in je huis woont, des te meer de waarde van je woning stijgt ten opzichte van je hypotheek. Dit is logisch, want je lost je hypotheek maandelijks beetje bij beetje af. Hierdoor wordt het risico voor de bank minder (je zogenaamde risico-opslagen komen te vervallen) en kan je rente worden teruggeschroefd. Dit kan vaak sneller dan de meeste mensen denken.

Hoogte hypotheekrente

De hoogte van je hypotheekrente wordt vooraf bepaald. Deze kan worden vastgezet voor een langere periode, of juist flexibel zijn. De hoogte van deze hypotheek rente is onder andere afhankelijk van de risicoklasse waarin de bank je heeft ingedeeld. De indeling in de risicoklasse is weer op haar beurt afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je woning. Wanneer je je huis net hebt gekocht, dan is die verhouding vaak aan het begin nog 100 procent.

Beginnen met aflossen

Wanneer je begint met het aflossen van je hypotheek verandert de verhouding tussen je woningwaarde en hypotheek. De woningwaarde stijgt, terwijl de grootte van je hypotheek daalt. Wanneer deze verhouding onder een bepaalde grens zakt (vaak 90 of 80 procent) dan komt het eerste deel van de risico-opslag te vervallen. Dit betekent dat er iets gewijzigd zou kunnen worden in je maandlasten.

Hypotheekopslag

Om te weten of je mogelijk geld kunt besparen op je hypotheek is het belangrijk om zelf actie te ondernemen. Hierbij is het altijd verstandig om contact op te nemen met je bank. Wellicht vragen zij je om een taxatie te laten doen, maar bij sommige banken is het ook voldoende om de WOZ-waarde door te geven. Vaak is het doorgeven van deze WOZ-waarde voldoende om te kunnen besparen op de maandlasten!

WOZ-waarde berekenen

WOZ staat voor ‘Waardering Ontroerende Zaken’. De WOZ-waarde van je woning betekent dus eigenlijk de waarde van je woning. Deze waarde wordt berekend aan de hand van vergelijkbare woningen in de buurt die onlangs zijn verkocht. Op basis van die prijzen wordt er een inschatting gemaakt van de markt en de waarde van je woning. Deze kun je eenvoudig opvragen. Maak hiervoor gebruik van onze online WOZ-waarde tool.

Lagere maandlasten

Wanneer je de WOZ-waarde in je bezit hebt, is het zaak om deze door te geven aan je bank. Zij kunnen je redelijk snel laten weten of er iets gewijzigd kan worden in je hypotheek. Benieuwd wat je nieuwe maandelijkse aflosbedrag zou kunnen zijn? Bereken deze eenvoudig met onze bedrag-aflossing-lening bereken tool.