Berekenen.nl
Geplaatst op 22 mei

Wat verdien ik nou daadwerkelijk?

Iedereen die werkt kan maandelijks verwachten dat hun loon op de rekening wordt gestort. De meegeleverde loonstroken worden vaak niet eens bekeken. Maar op het bijgeleverde document staat vaak informatie die wel belangrijk en interessant is om te bekijken.

Loon

De meeste werkgevers betalen hun werknemers maandelijks. Doordat deze manier van uitbetalen het meeste gebruikt wordt, is het niet de standaard uitbetalingsmethode. Er zijn ook werknemers die hun loon wekelijks ontvangen. Als je maandelijks uitbetaald wordt door jouw werkgever dan weet je precies welk bedrag je elke maand kan verwachten op je rekening. Voor de mensen die wekelijks uitbetaald worden zal het lastiger zijn om te weten wat hun maandloon is. Dat zou soms onhandig kunnen zijn, omdat je wel maandelijkse vaste lasten moet betalen, zoals de hypotheek. Om je week loon om te rekenen naar je maandloon hebben wij een handige omreken- tool (https://www.berekenen.nl/inkomen/loon-per-week-omrekenen-naar-maand) die jou kan helpen uitzoeken wat je precies per maand verdiend.

SV- Loon

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben, SV- loon. Maar wat houdt dit precies in? Het SV- loon is een afkorting voor Sociale Verzekeringsloon. Het is het gedeelte van de totale loon waarover we belastingen en premies betalen. Het SV- loon wordt jaarlijks opnieuw bepaald, er wordt dan gekeken naar het minimumloon en je dagloon. Je dagloon kan je berekenen via deze tool. Maar waar is het SV loon eigenlijk voor nodig? Dit gedeelte van je loon wordt door het UWV gebruikt om de hoogte van je uitkering vast te stellen. Het is handig om te weten wat je SV loon is op het moment dat je op het punt staat om een uitkering aan te vragen, zo weet je gelijk waar je aan toe bent. Bereken je SV loon met de speciale tool, zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

Minimum

Elk half jaar worden de minimumlonen in ons land veranderd. Dat kan te maken hebben met de inflatie. Het minimumloon wordt vastgesteld op basis van een werkweek van 40 uur. Het minimumloon zal blijven veranderen, je zult vaak merken dat je loon er op vooruit zal gaan na de veranderingen van het minimum loon. Maar dat betekend niet je meer te besteden hebt, op het moment dat de mensen meer gaan verdienen zul je merken dat de prijzen van producten in de winkels ook met een kleine percentage omhoog gaan. Voor de jongeren is het minimumloon lager dan dat van volwassenen. Hoe hoog het loon dan zal zijn hangt af van de leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer je zult gaan verdienen. Wat je minimumloon is kan je gemakkelijk bereken via de minimumloon-tool.

 

Bruto en netto

Tot slot bespreken we de bruto en de netto lonen. Tussen deze twee varianten van lonen is regelmatig verwarring. Terwijl het eigenlijk heel simpel is. Het bruto loon is het bedrag van je salaris zoals dat afgesproken is. Het bruto loon is dus de totale loon dat je zou verdienen. Toch is dat niet het bedrag wat je als werknemer op je bankrekening gestort krijgt. Het salaris wat je ontvangt is het netto loon. Het netto loon is het bruto loon min alle belastingen en premies die betaald moeten worden. Met deze handige tool kun je gemakkelijk berekenen wat je netto uurloon is.