Berekenen.nl
Geplaatst op 28 juni

Hypotheek berekenen als ZZP’er: dit zijn de mogelijkheden

ZZP’ers hebben nog altijd moeite om een hypotheek af te sluiten, al is het de laatste jaren wel wat gemakkelijker geworden. Banken kijken standaard naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 boekjaren. Indien er sprake is van 2 boekjaren gebruiken banken bijvoorbeeld 75% of 80% van het gemiddelde inkomen, om enige extra zekerheid in te bouwen. Bovendien bestaat de kans dat de bank vraagt om ene prognose door een AA-accountant of in ieder geval een motivatiebrief waaruit blijkt wat de verwachtingen zijn.

Jaarcijfers en de hypotheek berekenen

Je kunt online je jaarcijfers berekenen, bijvoorbeeld om de winst vast te stellen en na te gaan tot welk vergelijkbaar inkomen uit loondienst dat na belastingen leidt. Op die manier kun je zelf berekenen wat de mogelijkheden zijn. Het is ondertussen verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden die de hypotheekverstrekker stelt. In een aantal gevallen gaan zij uit van een deel van het inkomen bij minder dan 3 boekjaren. In andere gevallen wordt het inkomen voor een groter deel meegeteld of bestaan er aan de andere kant juist geen mogelijkheden. Door dit vooraf uit te zoeken kom je niet voor verrassingen te staan.

Online hypotheek berekenen

Je kunt online een hypotheek berekenen, zowel wanneer je ZZP’er bent als wanneer je werkt in loondienst. De berekening zit op een heel eenvoudige manier in elkaar, het is voldoende om online aan te geven wat je jaarlijks verdient. Aan de hand daarvan kun je in combinatie met bijvoorbeeld de hypotheekrente en de looptijd van de hypotheek nagaan wat je maximaal zou kunnen lenen. Dit kan je bijvoorbeeld helpen wanneer je een woning op het oog hebt en je als ZZP’er of in loondienst wilt weten of je het huis waarschijnlijk kunt kopen.