Berekenen.nl
Geplaatst op 27 maart

Waarmee betalen op Curaçao?

Het koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Sint-Maarten en natuurlijk Curaçao. In Nederland betalen we met de Euro, maar in Curaçao gaat dat net even anders.

Munteenheid Curaçao


Op het eiland Curaçao wordt betaald met een andere munteenheid dan in Europa. In Europa betalen we met de munteenheid de Euro, maar in Curaçao wordt er gebruik gemaakt van de Antilliaanse Gulden. De Antilliaanse Gulden wordt ook wel afgekort als ANG en staat ook bekend als de Florin. Dit betekend dat als je voor vakantie of voor je werk naar Curaçao gaat, dat je moet gaan betalen met deze munteenheid.

Wisselkoers Antilliaanse Gulden


De Antilliaanse Gulden heeft een hele andere waarde dan de munteenheid de Euro. Je moet dus als je naar Curaçao gaat rekening houden met de zogenoemde wisselkoers.

Een wisselkoers ontstaat doordat je een valuta gebruikt om een andere valuta te kopen. Je voert een transactie uit op de valutamarkt. Op de valutamarkt komen vraag en aanbod van geld samen en hierdoor ontstaat de prijs van een bepaalde valuta. Deze prijs noemen we ook wel de wisselkoers. De wisselkoers van één valuta wordt altijd weergeven in een andere valuta.

Als er meer vraag is naar de Euro, dan wordt de Euro meer waard en zal de wisselkoers in Antilliaanse Gulden omlaag gaan. Hoe lager de wisselkoers, hoe gunstiger. Je wil natuurlijk uiteindelijk meer Antilliaanse Guldens voor je Euro’s weer krijgen. Daarnaast veranderd de wisselkoers continu. Dat betekend dat de wisselkoers elke minuut, of zelfs per seconde kan veranderen.

Kan ik mijn euro’s meenemen?


Je kunt altijd in contanten Euro’s meenemen, maar vaak is het niet nodig. Er zijn namelijk vrij weinig kraampjes, winkels of restaurants die de Euro’s accepteren. Je kunt beter Antilliaanse Guldens pinnen bij een pinautomaat of in sommige supermarkten. Ook kun je op veel plekken in Curaçao betalen met de Amerikaanse Dollar.

Pinnen op Curaçao


Op Curaçao kun je gewoon pinnen net zoals je gewend bent in Nederland. Als je je pinpas bij je hebt kun je bijna overal betalen, mits je je pinpas hebt ingesteld op wereldwijd. Op het eiland lopen ze daarnaast als het gaat om betalingen een aantal jaren achter. Zo kun je bijvoorbeeld in Nederland niet meer betalen met je pinpas door hem door het pinapparaat te swipen, maar in Curacao kan dat nog wel. Ook werkt mobiel betalen nog lange na niet overal en is het dus een aanrader om altijd je pinpas mee te nemen.

Ook werk V PAY net even anders op het eiland, dan in Nederland. V PAY werkt namelijk niet in Antilliaanse Guldens, maar in Amerikaanse Dollars. Dit betekend dat een V PAY pas ook niet overal wordt geaccepteerd. Bij je bank kun je een pas aanvragen zonder V PAY, vaak krijg je dan een Maestro pinpas. Deze Maestro pas wordt over het algemeen overal geaccepteerd.

Euro’s omrekenen naar Guldens


Heb je toch moeite met het omrekenen van de Euro naar de gulden. Geen probleem, met ons simpele hulpmiddel kun jij zonder zorgen de Euro omrekenen naar de Gulden.