Berekenen.nl
Geplaatst op 21 december

Wat zijn de kosten van thuiswerken?

Sinds maart is het advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Maar hoe zit het thuiswerken nou precies? Wat zijn de extra kosten. Voor de kantoor-klerken onder is hebben we nodig: Veel koffie, en een computor of laptop. In deze blog leggen we je uit welke financiële nadelen thuiswerken heeft.

Hoeveel kost het gebruik van een laptop?

Iedereen heeft het wel gehad op school stroomverbruik berekenen. Neem bijvoorbeeld het omrekenen van watt naar kilowatt. Maar hoe zit dat precies met een laptop en wat zijn de kosten er van, want niet elke laptop is gelijk toch? Er zijn veel verschillende laptops en die gebruiken ook niet allemaal evenveel stroom. Om te bepalen wat precies de kosten zijn moet je kijken naar het type laptop die jij hebt. Zo is de ene laptop alleen gemaakt om e-mails te versturen en de andere laptop gemaakt voor intensief werk zoals photoshop. Beide laptops hebben andere eisen Het is algemeen bekent dat laptops die intensief werk doen ook meer stroom gebruiken. Daarnaast kan ook software invloed hebben op stroomgebruik. Het is mogelijk om alle voorbeelden uit te werken, dus maken we het makkelijker om laptops te gebruiken die veel verkocht worden. Hierdoor hopen we jou duidelijk te maken hoeveel stroom jouw laptop ongeveer gebruikt, en daarmee kun je dan ook uitrekenen hoeveel het ongeveer kost.

Als je kijkt naar het verbruik van onderdelen springt de processor er uit. Dit komt omdat de technologie niet stil staat, de grote spelers in de markt zoals Intel en AMD presteren het elk jaar weer om hun huidige processors te verbeteren, niet alleen in prestaties maar ook in energieverbruik. Een belangrijke reden daartoe is dat ze processors steeds kleiner maken. In het algemeen geldt, hoe kleiner de productieproces, hoe lager het verbruik.

Kosten

Volgens het Nibud kost het thuis werken gemiddeld €2,00 per dag per persoon. Bij een 5-daagse werkweek is dat €43,30 per maand. In deze berekening zitten niet de kosten die werkgevers vaak betalen zoals computerapparatuur en telefoonkosten. Wel hebben ze gekeken naar het elektriciteitsverbruik, waterverbruik, gas verbruik, 6 kopjes koffie of thee per dag, wc-papier, afschrijving van bureau en stoel. Ben jij nou benieuwd hoeveel stroomverbruik jij hebt? Je kan het heel makkelijk berekenen met onze handige tool. Bereken hier jouw stroomverbruik. Het kan ook zijn dat je met meer mensen thuis moet werken. Dit kan behoorlijk oplopen in de kosten. De eerste maand zal het je niet diep in de buidel tasten maar als je een jaar lang thuis moet werken waar we bijna aan zitten kosten die extra kopjes koffie en het extra stroom best veel. Daarom is het belangrijk om goed te overleggen met je werkgever over een tegemoetkoming. Je kan altijd overleggen als er een regeling voor mogelijk is. Echter is het niet verplicht voor werkgevers om een thuiswerkvergoeding te betalen. Het is aan je werkgever of hij dit wilt gaan doen of niet. De werkgever is wel verplicht om een thuiswerkplek volgens de geldende arbo-normen in te richten.