Berekenen.nl
Geplaatst op 20 november

Zonnepanelen nog altijd de beste investering

Zonnepanelen, woningisolatie of een warmtepomp: wat is op dit moment de beste investering? Die vraag valt op verschillende manieren te beantwoorden. Het is mogelijk om naar de impact en invloed op het milieu te kijken, net als naar de netto contante waarde. Dat laatste is de favoriet van investeerders die een mooi rendement willen maken.

Zonnepanelen dragen natuurlijk bij aan een beter milieu, dankzij de duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Ze zetten het licht van de zon om in elektriciteit, waardoor we daar onze apparaten mee kunnen voeden. Of waardoor we zelfs elektriciteit terug kunnen leveren aan het stroomnet. Dat laatste komt de netto contante waarde flink ten goede, omdat we door de jaren heen voor steeds meer opbrengst kunnen zorgen.

Beter dan isolatie en een warmtepomp

Investeerders die twijfelen tussen zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp komen vaak uit bij de eerste keuze. Dat heeft te maken met het mooie rendement dat ze met die investering kunnen maken. De zonnepanelen zijn relatief goedkoop, terwijl ze vervolgens structureel voordeel zullen opleveren.

Een belangrijke eigenschap daarbij is het terugkerende karakter van de opbrengst. Stroom heeft op dit moment een bepaalde prijs, die in de toekomst wellicht hoger zal zijn. De zonnepanelen wekken dan nog net zoveel kilowattuur (kWh) op. Het belangrijke verschil is dat een kWh tegen die tijd meer waard is dan nu het geval is. Op die manier stijgt de netto contante waarde van de zonnepanelen, dankzij de mogelijkheid om daar in de toekomst stroom mee op te wekken tegen de prijs die dan geldt.

Netto contante waarde berekenen

Benieuwd naar de waarde van bepaalde investeringen, om daar een goede keuze uit te maken? Het is een goed idee om de netto contante waarde te berekenen. Het is de waarde in de toekomst, min de inflatie die er in de tussentijd plaats zal vinden. Je vertaalt de waarde uit de toekomst als het ware naar bedragen waar je die vandaag de dag mee kunt vergelijken. Een hogere netto contante waarde is uiteraard het meest interessant, omdat je op die manier een aantrekkelijk rendement maakt.