Berekenen.nl
Geplaatst op 2 augustus

Slimme rolgordijnen bij IKEA: besturen met spraak

IKEA richt zich sinds enige tijd op slimme producten, om het huis op een voordelige en praktische manier te automatiseren. Een nieuw voorbeeld van die strategie is het slimme rolgordijn, dat zich via spraak laat besturen.

De gordijnen zullen vanaf augustus in Nederland beschikbaar zijn. Het gaat om een lichtdoorlatend en een verduisterend gordijn, beiden te besturen door te spreken tegen een slimme speaker. Bovendien is er een afstandsbediening beschikbaar en is het mogelijk om de gordijnen te automatiseren via de app.

Rolgordijnen met spraakbesturing

De rolgordijnen werken bovendien samen met slimme verlichting, iets dat IKEA al langer verkoopt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat de rolgordijnen dicht moeten gaan op het moment dat de gebruiker de verlichting inschakelt. Of slimmer nog, op het moment dat een automatisch programma ervoor zorgt dat de verlichting aan gaat.

IKEA wil er met de rolgordijnen voor zorgen dat meer mensen de kans hebben om hun huis te automatiseren. Dat gebeurt in samenwerking met bijvoorbeeld Sonos, Google, Apple en Amazon. Door de samenwerking met die bedrijven te zoeken hoopt het bedrijf ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hier gebruik van gaan maken.

Gordijnmaat berekenen

Het is helaas nog niet mogelijk om de slimme rolgordijnen van IKEA op maat te bestellen. Je kunt wat dat betreft de gordijnmaat berekenen, bijvoorbeeld om te ontdekken of je er gebruik van kunt maken. Dat kan bij een breedte van 60cm of 140cm, in de beide gevallen met een lengte van 195cm.

Wil je de gordijnmaat berekenen? Dat kan aan de hand van de breedte van de rail, de hoogte van het plafond tot de vloer en bijvoorbeeld de breedte van een baan stof. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven welke plooi je wilt, of je 1 of meerdere gordijnen wilt en of je zoekt naar een enkele of een dubbele zoom.