Berekenen.nl
Geplaatst op 26 juni

Gemeentelijke belastingen 2021

Gemeentelijke belastingen worden jaarlijks door de gemeente waar jij woont opgelegd, maar hoe zit het werkt het precies en hoe kan ik mijn gemeentelijke belastingen berekenen? Wij leggen je het uit.

Wat zijn gemeentelijke belastingen?

Er ontstaat altijd veel verwarring wanneer mensen gaan praten over de gemeentelijke belastingen die hij of zij moet betalen. Dit komt dan ook omdat er verschillende soorten gemeentelijke belastingen zijn. Er zijn namelijk twee verschillende soorten gemeentelijke belastingen. Deze twee verschillende soorten belastingen zijn de belastingen en de heffingen. Bij belastingen kunnen we bijvoorbeeld denken aan onroerende zaken, toeristenbelasting, forensenbelasting en parkeerbelasting. De opbrengsten die uit deze belastingen gaan naar de gemeente, vervolgens bepaald de gemeente zelf waar ze het geld wat ze uit deze belastingen krijgen naar toe gaan. Ze kunnen dat geld dus gebruiken om de sportvelden in de gemeente beter te maken maar ook om een extra vuilniswagen te kopen waardoor ze vaker het vuilnis op kunnen halen in de gemeente. Het andere soort van gemeentelijke belastingen zijn heffingen. Bij heffingen kunnen we denken aan rechten, tarieven en leges. Neem bijvoorbeeld de rioolheffing, een kaartje voor het zwembad in de gemeente of de kosten om een nieuw paspoort aan te vragen. Dat moet je namelijk ook doen bij de gemeente. Wat speciaal is aan deze heffingen is dat het niet meer mag opleveren dan de gemeente daadwerkelijk betaald voor deze dingen.

Gemeentelijke belastingen per gemeente

Naast dat er verwarring kan ontstaan door de verschillende soorten gemeentelijke belastingen ontstaat er vaak ook verwarring over de kosten. Dit komt omdat niet iedereen weet dat de gemeentelijke belastingen per gemeente verschillend zijn. Het kan dan ook voorkomen dat de gemeentelijke kosten in Amsterdam veel hoger zijn dan de gemeentelijke belastingen in Rotterdam. Het ligt er namelijk puur aan waar je woont. Wij zien je denken, is het belangrijk om te kijken hoeveel de gemeentelijke belastingen zijn voordat ik ga verhuizen? Je kan er altijd over nadenken, maar maakt het veel uit? Eigenlijk niet want in elke gemeente is wel iets duurder dan in de andere gemeente. Je kan het altijd bekijken en over nadenken maar vaak verschilt het niet zo heel erg veel. In elke gemeente moet je namelijk wel iets betalen. Je kan nergens gratis wonen.

WOZ-waarde en gemeentelijke belastingen

Veel mensen weten niet wanneer jij een koop huis hebt dat de WOZ-waarde gebruikt wordt om je gemeentelijke belastingen te berekenen. Let wel op, dit is niet bij alles zo. De gemeentes gebruiken alleen je WOZ-waarde bij het vaststellen van je OZB ook wel bekend als de onroerende zaken belasting. Een woning is namelijk een ontroerende zaak net zoals een bedrijfspand of ziekenhuis. Ook de WOZ-waarde van je huis ligt aan de plek waar je woont. Het kan dan ook voorkomen dat je een veel groter huis hebt in Amsterdam terwijl de WOZ-waarde van een klein huisje in Rotterdam net zoveel of meer is dan je eigen huis in Amsterdam. We kunnen dan ook wel een conclusie trekken dat het er heel erg aan ligt waar je precies woont.