Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.5 / 10 (13)

Gemeentelijke belastingen berekenen

Welke gemeentelijke belasting zijn er allemaal van toepassing voor jouw woning en hoeveel bedragen de belastingen bij elkaar. Bereken de onroerende zaak belasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing van jouw gemeente. lees meer

Gemeentelijke belastingen

Gemeente belastingen worden jaarlijks door de gemeente waarin je woont opgelegd. De reden hiervoor is simpel. Men maakt gebruik van gemeentelijke voorzieningen zoals de straat, riool, vuilnisdienst of openbare verlichting. Deze voorzieningen moeten uiteraard allemaal betaald worden en daar dragen de inwoners een deel van in mee, de rest wordt betaald door de Rijksoverheid.

Gemeentelijke belasting geld huis

Verschillende soorten belastingen

Door de gemeente worden verschillende soorten belastingen geheven zoals toeristenbelasting, hondenbelasting, reclamebelasting etc. Deze is afhankelijk per persoon en situatie of deze belastingen in rekening worden gebracht. Wij lichten de belastingen uit die door elke inwoner in ieder geval moet worden betaald.

- Onroerende zaak belasting

Onroerende zaak belasting is een belasting op onroerend goed. Ben je eigenaar van een woning, bedrijfspand of grond dan betaal je hiervoer de onroerende zaak belasting. Hoeveel onroerende zaak belasting in rekening wordt gebracht is per gemeente anders maar is altijd gebaseerd op de WOZ waarde van het onroerende goed. Via de bereken button hierboven kun je precies uitrekenen hoeveel je jaarlijks kwijt bent. Ben je slechts huurder van een woning of pand, dan zijn deze kosten niet voor jou van toepassing.

- Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing is een belasting die voor elke inwoner van een gemeente gelijk is. Afvolstoffenheffing wordt in rekening gebracht vanwege het huisvuil ophalen en het verwerken van alle vuilnis die wordt aangeboden bij de betreffende afvalverwerkingsinstantie.

- Rioolheffing

Rioolheffin wordt geheven door de gemeente vanwege de aanleg en beheer van de riolering. Ook is het verwerken van regenwater en het oplossen van grondwaterproblemen een taak van de gemeente en dit kost ook behoorlijk wat geld. Per gemeente is deze heffing anders omdat natuurlijk niet elke gemeente even groot is en evenveel inwoners heeft. Hoeveel je hiervoor moet betalen kun je uitrekenen door op de bovenstaande bereken button te klikken.

Nieuws over Gemeentelijke belastingen

Waarom betalen we gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen zijn een jaarlijkse verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers in een gemeente. Deze belastingen worden gebruikt om gemeentelijke voorzieningen te betalen en te investeren in nieuwe projecten.

» Lees het volledige bericht
Gemeentelijke belastingen 2021

Gemeentelijke belastingen worden jaarlijks door de gemeente waar jij woont opgelegd, maar hoe zit het werkt het precies en hoe kan ik mijn gemeentelijke belastingen berekenen? Wij leggen je het uit.

» Lees het volledige bericht
Duur wonen

Hoewel de coronacrisis nog in volle gang is, gaat het gewone leven door. Zo zijn er nog steeds mensen die huizen kopen én verhuizen. Allemaal binnen de richtlijnen van het RIVM. De voornaamste oorzaak? Een verandering in het gezinsleven

» Lees het volledige bericht