Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (4)

Framemaat berekenen

De binnenbeenlengte is de lengte van de vloer tot en met je kruis. Meet deze lengte op blote voeten.

In onderstaande tabel staan de geschatte beenlengtes vermeld.
Lichaamslengte Binnenbeenlengte
159 cm 72 cm
162 cm 74 cm
165 cm 76 cm
168 cm 77 cm
171 cm 79 cm
174 cm 81 cm
177 cm 82 cm
180 cm 84 cm
187 cm 88 cm
190 cm 91 cm
194 cm 93 cm
196 cm 94 cm

Framemaat berekenen

Ontdek hoe je de perfecte framemaat fiets kunt berekenen voor een comfortabele rit. Maak gebruik van onze nauwkeurige gids voor de ideale fietsmeting.

Framemaat fiets berekenen

Als je een nieuwe fiets wilt kopen, is het van essentieel belang om de juiste framemaat te kiezen. Een te kleine of te grote framemaat kan leiden tot ongemak tijdens het fietsen of zelfs tot blessures. In deze sectie zullen we je stap voor stap begeleiden bij het berekenen van de perfecte framemaat voor zowel damesfietsen als herenfietsen.

Door de juiste framemaat te kiezen, kun je fietstochten maken zonder last te hebben van een oncomfortabele houding of pijnlijke spieren. We zullen je laten zien hoe je de ideale framemaat kunt berekenen, zodat je optimaal kunt genieten van je fietservaring.

Dus, ben je klaar om te leren hoe je de framemaat van je fiets kunt berekenen? Blijf dan lezen!

Waarom is de juiste framemaat belangrijk?

Het kiezen van de juiste framemaat is van groot belang bij het kopen van een fiets. Een te kleine of te grote framemaat kan leiden tot ongemak, rugklachten en zelfs blessures. Door de juiste framemaat te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je comfortabel en ergonomisch op je fiets zit en de kans op blessures verkleinen.

Het berekenen van de juiste framemaat is niet alleen belangrijk voor de fietservaring, maar ook voor de veiligheid. Een te grote of te kleine fiets kan leiden tot onstabiel rijgedrag en verminderde controle over de fiets. Het is daarom van essentieel belang om de juiste framemaat te kiezen.

Of je nu een dames- of herenfiets koopt, het is belangrijk om aandacht te besteden aan de maat van de fiets. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de juiste framemaat te berekenen en te bepalen welke maat het beste bij je past.

Framemaat fiets berekenen

Voor dames is het essentieel om de juiste framemaat te kiezen die past bij hun lichaamslengte en lichaamsbouw. Hieronder leggen we uit hoe je de framemaat voor damesfietsen kunt berekenen.

Meet je binnenbeenlengte

Een van de meest gebruikte methoden om de juiste framemaat te berekenen is het meten van je binnenbeenlengte. Zo ga je te werk:  1. Ga met blote voeten op een harde ondergrond staan, met je voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar.
  2. Pak een waterpas en plaats deze tussen je benen, tegen je schaambeen.
  3. Houd de waterpas met beide handen vast en duw deze voorzichtig omhoog, totdat deze horizontaal staat.
  4. Houd de positie van de waterpas vast en meet de afstand vanaf de bovenkant van de waterpas tot aan de grond.

Deze afstand is je binnenbeenlengte.

Bereken de framemaat

Als je je binnenbeenlengte hebt gemeten, kun je de ideale framemaat berekenen. Hieronder vind je een handige tabel met richtlijnen:

Binnenbeenlengte (cm) Framehoogte (cm)
65 - 69 46 - 48
70 - 72 49 - 51
73 - 75 52 - 54
76 - 79 55 - 57
80 - 84 58 - 60
85 - 89 61 - 63
90 - 94 64 - 66
95 - 100 67 - 69

Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn en dat de ideale framemaat afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en fietsstijl. Het is daarom altijd aan te raden om de framemaat te testen voordat je een fiets koopt.

Hoe bepaal je of de framemaat goed is?

Als je de ideale framemaat hebt berekend, is het belangrijk om te testen of de fiets goed past. Hier volgen een paar tips:

  • Zet de fiets rechtop en ga er met je voeten op de grond naast staan.
  • Zadelhoogte: stel het zadel zo af dat je met gestrekte benen op de pedalen kunt trappen.
  • Stuurhoogte: stel het stuur af op een hoogte die comfortabel aanvoelt en zorgt voor een goede houding.
  • Zitpositie: ga op het zadel zitten en controleer of je knieën de bovenkant van de pedalen raken.

Als de fiets goed past en comfortabel aanvoelt, heb je de ideale framemaat gevonden!

Nieuws over Framemaat

Hoe kies je de juiste elektrische fiets?

We zitten alweer in het begin van mei. Het mooie weer komt er weer aan, dus gaan mensen massaal aan het fietsen. Door de bossen, de duinen, over de Veluwe, noem het maar op. Maar als je zulke fietstochten gaat maken, heb je wel een goede fiets nodig. En wat is er nu lekkerder dan een fiets die jou ook nog een beetje ondersteund. Wij zetten een paar belangrijke punten op een rijtje, zodat jij weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische fiets.

» Lees het volledige bericht
Waar moet ik opletten bij het kopen van een mountainbike?

Mountainbiken wordt steeds populairder in Nederland. Je ziet dan ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om massaal met vrienden de bossen in te trekken om de mooiste fietsroutes te rijden, maar eerst moet je een mountainbike aanschaffen, en waar moet je dan allemaal precies opletten? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Hoe kies ik de juiste framemaat?

Niemand wil natuurlijk op een te kleine fiets fietsen. Ten eerste is dit helemaal niet prettig en ten tweede ziet het er ook niet goed uit. Daarom is het van belang dat je de juiste framemaat hebt, maar hoe vind je die en waarom is het zo belangrijk? Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
De checklist voor het kopen van een fiets

Een fiets kopen lijkt zo makkelijk, maar toch zijn er dingen waar je op moet letten wanneer je een nieuwe of gebruikte fiets aan wilt schaffen. Wij hebben dan ook de perfecte checklist gemaakt die je kan toepassen bij zowel een nieuwe als een gebruikte fiets. Hierdoor vergeet jij geen dingen te controleren waardoor je later spijt krijgt van je aankoop. Er is namelijk vervelender dan spijt hebben van je aankoop.

» Lees het volledige bericht
Waar moet je opletten bij het kopen van een elektrische fiets?

De afgelopen jaren worden er veel elektrische fietsen verkocht. Maar heel veel mensen weten niet waar ze allemaal precies op moeten letten en wat belangrijk is bij het kopen van een elektrische fiets. Wij zetten de een paar belangrijke dingen voor je op een rijtje.

» Lees het volledige bericht
Fiets kopen: let goed op de framemaat

Een fiets kopen en benieuwd waar je goed op moet letten? Uit de verschillende kooptips van specialisten en verkopers blijkt steeds min of meer hetzelfde: kijk goed naar de framemaat. Het is een belangrijke indicator voor een aantal andere aspecten van de fiets.

» Lees het volledige bericht