Berekenen.nl
Geplaatst op 7 september

Hoe kies ik de juiste framemaat?

Niemand wil natuurlijk op een te kleine fiets fietsen. Ten eerste is dit helemaal niet prettig en ten tweede ziet het er ook niet goed uit. Daarom is het van belang dat je de juiste framemaat hebt, maar hoe vind je die en waarom is het zo belangrijk? Dat lees je hier.

Het belang van de juiste framemaat

Voordat je een fiets gaat kopen moet een goede keuze maken wat voor frametype je hebt. Je hebt natuurlijk een hoge instap waarbij er nog een stang tussen het zadel en het stuur zit. Deze fietsen staan ook wel bekent als de mannen fietsen. Ook zijn er fietsen waarbij deze stang weg is. Deze fietsen hebben een zo hetende lage instap. Een lage instap frame is geschikt voor mensen die moeite hebben voor het op en afstappen van een fiets. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als man liever op een vrouwenfiets fietst dan op een mannenfiets. Je ziet tegenwoordig dan ook steeds meer mannen kiezen voor een fiets met een lagere instap. Maar waarom is de juiste framemaat zo belangrijk? Wanneer je op een fiets fietst met niet de juiste framemaat worden niet allen spieren op de juiste manieren gebruikt en kan je ze overbelasten. Daarnaast is het belangrijk dat je goed bij de grond kan wanneer je plotseling moet remmen. Het is dus ook niet aangeraden om op een te grote fiets te gaan fietsen. Je moet echt een passend frame vinden. Anders loop je het risico om je spieren te overbelasten of om een ongeluk te veroorzaken. Dat zijn dan ook twee dingen die je absoluut niet wilt.

Framemaat berekenen

Wanneer je niet precies weet wat de perfecte framemaat is kan je deze natuurlijk altijd berekenen. Je wilt namelijk niet met je knieën tegen het stuur aanzitten of niet kunnen afstappen omdat je niet met je voeten aan de grond komt. Vaak is het dan ook zo dat de medewerkers in de fietsenwinkels je altijd helpen met het vinden van de perfecte fiets. Vaak laten ze je dan ook zelfs een stukje fietsen zodat jij zeker weet dat alles goed is afgesteld. Voor iedereen is dat namelijk anders. Bereken hier je framemaat.

Framemaat voor kinderfietsen

Bij kinderfietsen gaat het iets anders dan bij een volwassenenfiets. Dit komt namelijk omdat er bij kinderfietsen gebruik wordt gemaakt van de bandenmaat. Het framemaat is dan ook gebaseerd op de bandenmaat. Je kan de juiste framemaat berekenen door middel van de lichaamslengte van het kind, maar het kan ook geschat worden op de leeftijd van je kind. Vaak staat er zowel online als in de winkel wel bij voor welke leeftijd de fiets geschikt is. Zo voorkom je dat je een verkeerde aankoop doet, want zeg eerlijk. Daar zit toch helemaal niemand op te wachten. Je kind wil namelijk ook lekker op de fiets naar school. Fietsend naar school is namelijk heel erg gezond en ook nog eens leuk. Dat is toch wat je wil als ouders.