Berekenen.nl
Geplaatst op 30 april

Bedrijven terecht failliet of niet?

Door de coronacrisis dreigt voor veel bedrijven faillissement. Doordat ze zonder inkomsten zitten, denk bijvoorbeeld aan de horeca, lopen de kosten zo snel op dat er niks anders op zit dan faillissement aanvragen. Veel mensen zijn van mening dat wanneer een bedrijf tijdens de coronacrisis failliet gaat, het al niet goed kon gaan vóór de coronacrisis. In andere woorden, deze bedrijven stonden al op randje afgrond. Maar is dat wel zo? Wij zochten het voor je uit.

Gevarenzone

Op dit moment gaat één op de vijf bedrijven failliet. Meer dan 30% van de bedrijven zit in de zogeheten gevarenzone. De grootste klappen vallen in de horeca, omdat die volledig afhankelijk zijn van bezoekers. Ook kappers, nagelstylistes, sportscholen, reclame- en architectenbureaus hebben het zwaar. De overheid schiet een hoop bedrijven uit deze branches te hulp door ze ondersteuning te bieden bij het betalen van hun personeel en door eenmalig €4.000 te schenken om lopende kosten te dekken. Ook huurbazen denken mee door tijdelijk de huurvordering stop te zetten. Toch is dit voor veel bedrijven niet voldoende. Betekent dit dat ze niet financieel gezond waren voor de coronacrisis? Niet helemaal.

Geen inkomen

De horeca is op last van de overheid gesloten. Dit betekent dat de enige optie voor bijvoorbeeld restaurants afhalen of bezorgen is. Dit zorgt voor een beetje inkomen, maar niet genoeg om de kosten te dekken. Een kapper kan zijn of haar diensten niet bezorgen. Een enkeling begint met een webshop door producten online te verkopen, maar de meeste kapsalons zijn vooralsnog dicht. Dit betekent dat ze momenteel al 3 maanden zonder inkomen zitten. Eventuele schulden kunnen op dat moment niet worden afgelost en snel oplopen. Bekijk zelf maar eens hoe snel een schuld oploopt wanneer je deze een periode niet kunt aflossen met onze bedrag-oplopen-schuld-berekenen tool.

Eigen vermogen vs. vreemd vermogen

Een bedrijf is afhankelijk van zijn omzet. Wanneer de zaken goed gaan maken deze bedrijven winst. Dit kan worden terug gestoken in het bedrijf, waardoor het zogeheten eigen vermogen van een bedrijf oploopt. Het vreemd vermogen van een bedrijf zijn de gelden die in het bedrijf zitten, maar niet eigendom zijn van het bedrijf. Denk hierbij aan eventuele schulden en leningen. Wanneer de omzet van een bedrijf plotseling wegvalt, kan het vreemde vermogen van het bedrijf niet worden afgelost. In andere woorden, schulden en leningen worden dan niet afbetaald. De verhouding tussen het vreemde en eigen vermogen van een onderneming wordt uitgedrukt in solvabiliteit. Wanneer deze cijfers negatief zijn, betekent het dat de onderneming dringend geld nodig heeft. Probeer het maar eens met onze solvabiliteit-berekening-tool.

Faillissement

Deze versimpelde rekensom laat zien hoe snel het bergafwaarts kan gaan met bijvoorbeeld een bedrijf in de horeca. Een restaurant dat voor de coronacrisis bijvoorbeeld €35.000 omzette, €10.000 aan personeelskosten had en maandelijks €5.000 afloste kan snel in de problemen komen door het wegvallen van inkomsten. De eenmalige €4.000 zorgt er helaas niet voor dat de verhouding tussen het eigen en het vreemde vermogen minder snel daalt. Na drie maanden zijn deze kosten namelijk opgelopen tot 3 x €15.000 = €45.000. Zelfs wanneer het restaurant weer de volledige omzet zou draaien na de coronacrisis, zou het de eerste maand alsnog €45.000 – (€35.000 – 15.000)= €25.000 tekortkomen. Faillissement dreigt wanneer er geen uitweg meer is voor de ondernemer om de kosten te betalen. Iemand met lage solvabiliteit kan namelijk ook niet eenvoudig geld lenen om de schuldeisers te kunnen betalen. Een methode om als gewone burger de lokale ondernemer te ondersteunen is door producten of diensten te bestellen. Ook is er vaak een coupon te koop die tegen een later tijdstip kan worden ingewisseld.