Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8 / 10 (1)

Algemene heffingskorting 2017 berekenen

Heb jij in 2017 recht op algemene heffingskorting? Dan wil je vast meteen weten op hoeveel heffingskorting je kunt rekenen. Berekenen.nl helpt je graag je algemene heffingskorting voor 2017 te berekenen lees meer

Geef hier aan of je het betreffende jaar de AOW leeftijd hebt.
Vul hier jouw bruto jaarinkomen in. Je kunt je jaarinkomen vinden op je jaaropgave of berekenen door je maandsalaris bij elkaar op te tellen. Houd er dan wel rekening mee dat vakantietoeslag, een dertiende maand en andere toeslagen meetellen als inkomen. 

Algemene heffingskorting 2017 berekenen

Wil je de algemene heffingskorting voor 2017 berekenen? Het is de heffingskorting die we allemaal krijgen, mits we aan het werk zijn. De overheid zorgt er daarmee als het ware voor dat iedereen met een baan een cadeautje krijgt.

De heffingskorting die je ontvangt hangt af van het inkomen. De hoogste inkomens kunnen in 2017 helaas niet rekenen op algemene heffingskorting, zoals dat in 2016 ook al niet het geval was. Verdien je meer dan €68.000 per jaar? Dan gaat de overheid er vanuit dat je deze heffingskorting niet nodig hebt. Inkomens lager dan €20.000 per jaar kunnen aan de andere kant juist rekenen op de volledige algemene heffingskorting.

AOW-leeftijd bereikt?

Je kunt de algemene heffingskorting voor 2017 berekenen door een paar gegevens in te voeren. Het gaat dan allereerst om het jaar waarvoor je de korting wilt berekenen. De overheid past de bedragen ieder jaar aan, waardoor de berekening voor 2017 er weer iets anders uit ziet dan voor 2016. Dat is vooral van belang wanneer je tot op de euro nauwkeurig wilt weten waar je aan toe bent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het is dan de moeite waard om de berekening voor 2017 te maken.

Ten tweede dien je aan te geven of je in 2017 de AOW-leeftijd bereikt. Dat heeft te maken met het feit dat de algemene heffingskorting er alleen is voor hen die werkzaam zijn. Op het moment dat je met pensioen gaat is dat niet langer het geval, waardoor het plaatje er fiscaal wat anders uit zal gaan zien. Het betekent in de praktijk dat je minder belasting hoeft te betalen, maar dat daar aan de andere kant dus ook minder kortingen tegenover komen te staan.

Bruto inkomen per jaar

Ten derde is het voor de berekening van de algemene heffingskorting voor 2017 van belang dat je aangeeft wat je bruto inkomen per jaar is. Dit heeft te maken met de afbouw in de heffingskorting, waardoor de lagere inkomens hier meer aan hebben dan de hogere inkomens die dit minder nodig zullen hebben om rond te kunnen komen.
Heb je een inkomen van minder dan €20.000 per jaar (bruto)? Dan kun je in 2017 rekenen op €2.254 aan algemene heffingskorting. Het betekent dat je dit bedrag van het belastbaar inkomen af kunt trekken, waardoor je over dat deel in ieder geval geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Heb je een inkomen van €30.000 per jaar? Dan daalt de korting al naar €1.774. Dit daalt uiteindelijk naar €338 per jaar voor een inkomen van €60.000 of meer en vanaf €68.000 per jaar is er geen sprake meer van algemene heffingskorting.

Wil je de algemene heffingskorting voor 2017 berekenen, om na te gaan of je hier recht op hebt op basis van het bruto inkomen dat je per jaar verdient? Je kunt dit eenvoudig online berekenen, we maken het je graag zo gemakkelijk mogelijk. Uiteraard hanteren we de cijfers voor 2017, zodat je alvast een goed beeld krijgt van je fiscale plaatje voor het komende jaar.