Berekenen.nl
Geplaatst op 10 oktober

Oppervlakte berekenen verantwoordelijkheid van makelaar

Wie is er verantwoordelijk als de woning niet juist blijkt te zijn opgemeten? Het kan een kostbare fout zijn bij de verkoop van een huis, zo bewijst een zaak uit Den Bosch. Een verkoper schakelde een makelaar in, die een meetfout maakte. De koper zegt daardoor 34.600 euro schade te hebben geleden. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is de makelaar daarvoor inderdaad verantwoordelijk.

Meetfout door de makelaar

Het gaat om een woning die werd verkocht voor 213.750 euro. De oppervlakte werd vooraf door de makelaar opgemeten, aan de hand van de NEN-normen die daarvoor gelden. De woning zou 105 vierkante meter groot zijn, maar dat bleek in de praktijk niet het geval. De koper kwam erachter dat de woning volgens die normen slechts 88 vierkante meter groot was.

De koper stapte naar de rechter, omdat hij vond dat hij verkeerd was voorgelicht door de makelaar. Het gerechtshof gaat daar in mee en stelt de makelaar daarvoor inderdaad aansprakelijk. De makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie, die verplicht om de woning op te meten volgens de NEN-2580 meetinstructie. Dat moet zekerheid bieden over de oppervlakte van de woning, waardoor daar geen fouten in mogen ontstaan. Dit moet zowel verkopers als kopers beschermen, om zaken zoals deze te voorkomen. Het kan op die manier een heel dure meetfout worden voor de makelaar, die niet goed oplette bij het vaststellen van de oppervlakte.

Oppervlakte berekenen: ook van een cirkel

Een oppervlakte berekenen hoeft niet moeilijk te zijn, omdat daarvoor een aantal handige tools beschikbaar zijn. Makelaars maken daar natuurlijk gebruik van, omdat ze op basis van de NEN-normen dienen te meten.

Echt interessant wordt het bij de oppervlakte van een cirkel, omdat het hiervoor niet genoeg is om uit te gaan van de lengte en de breedte. In plaats daarvan komt er een andere formule bij kijken, waarvoor we online een tool hebben ontwikkeld. Je kunt op die manier de oppervlakte van een cirkel berekenen, zodat je zeker weet dat je daarmee geen fouten maakt.