Berekenen.nl
Geplaatst op 6 augustus

2.600 hectare oppervlakte voor zonnepanelen in Hoogeveen

Hoogeveen wil de komende jaren flink inzetten op zonnepanelen, om daarmee meer duurzame energie op te wekken. Het is de doelstelling om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Daarvoor is een groot oppervlakte met zonnepanelen nodig. Voorlopig is er 2.600 hectare beschikbaar gemaakt, die ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk projecten gemakkelijk van de grond kunnen komen. Het is echter nog niet helemaal duidelijk waar de panelen precies moeten komen te staan en welk oppervlakte er precies beschikbaar komt.

Aanvragen voor tientallen hectaren

Er komen bij de gemeente al geregeld aanvragen binnen, waarvoor oppervlakte gereserveerd wordt. In totaal gaat het in potentie om 2.600 hectare, al wordt daar pas een deel van gebruikt. Onder andere bij Noordscheschut en bij Nieuweroord is er sprake van ontwikkelingen. Het gaat daar pas om 12 hectare en om 2 hectare, waardoor er nog ruimte genoeg lijakt voor andere projecten.
De nieuwe aanvragen zijn vaak voor 40 of 50 hectare. De gemeente geeft daarmee aan dat er grotere projecten met meer oppervlakte worden gestart, om de ruimte op die manier snel uit te breiden. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat het lukt om in 2040 net zoveel elektriciteit op te wekken als dat er gevraagd wordt.

Oppervlakte berekenen

Wil je zelf de oppervlakte berekenen voor de zonnepanelen die je op het dak wilt plaatsen of gaat het je om een andere berekening? We maken je dat graag gemakkelijk. Je kunt de online tool gebruiken om de oppervlakte te berekenen en daarmee te zorgen voor een helder overzicht. Aan de hand daarvan kun je nagaan welk oppervlak je kunt gebruiken voor zonnepanelen of een andere toepassing. Aan de breedte en de lengte heb je voldoende, om online eenvoudig de berekening te kunnen maken.