Berekenen.nl
Geplaatst op 19 oktober

Massa van ons heelal: hoeveel deeltjes bevat dat?

Zou je het massa van ons heelal willen berekenen? Een flinke klus, maar Kijk Magazine ging er mee aan de slag. Het tijdschrift wilde de dichtheid berekenen, om een uitspraak te kunnen doen over het volume waar we eigenlijk binnen bestaan.

Om een goede berekening te maken van de ‘deeltjes’ was het belangrijk om eerst vast te stellen wat dit dan zijn. Het gaat om protonen en neutronen, die de bouwstenen vormen van onze atoomkernen. Het is op die manier de basis van ons heelal, die het mogelijk maakt om de massa, de dichtheid en het volume te berekenen.

Protonen en neutronen

De dichtheid van het heelal bestaat uit een 8,64 miljardste van een miljardste. Dat betekent 8,24 maal 10 tot de macht -27 kilogram per kubieke meter. Geen getal dat je waarschijnlijk iets zegt, maar wel een betrouwbare weergave van ons heelal. Vermenigvuldigd met het volume leidt dat tot een gewicht van het heelal van 3,5 maal 10 tot de macht 54 kilogram. Opnieuw aantallen die we ons niet kunnen bevatten, net als de massa aan protonen en neutronen. Het gaat volgens de wetenschappers om 1,68 maal 10 tot de macht 53 kilogram.

Massa berekenen: dichtheid

Wil je de massa berekenen of dichtheid berekenen van meer tot de verbeelding sprekende voorbeelden? Ga dan uit van het volume van een liter water of de massa van een bepaalde balk of ander materiaal. Door de getallen kleiner te houden is het makkelijker om daarmee te rekenen. Je kunt gebruik maken van onze online tool, zowel voor de massa, het volume als de dichtheid die je ergens van wilt berekenen.