Berekenen.nl
Geplaatst op 25 januari

Inhoud berekenen van het huis: interessant bij WOZ-bezwaar

De inhoud berekenen van een huis: het is heel interessant tijdens een WOZ-bezwaar. Blijkt de woning minder inhoud te hebben dan aangegeven? Dan is dat direct van invloed op de waarde, waardoor die lager uit zou kunnen vallen.

Een lagere WOZ-waarde is voor huiseigenaren heel interessant. Het drukt de gemeentelijke belastingen, omdat die worden berekend op basis van de waarde. Woningeigenaren bepalen een percentage belasting over de waarde van het huis. Gemeenten die de waarde te hoog inschatten ontvangen te veel belastingen.

WOZ-waarde vaak te hoog

Het komt vaak voor dat de WOZ-waarde van een huis te hoog wordt ingeschat. Dat kan komen door een te groot volume en te veel inhoud voor de woning, maar ook door een aantal andere oorzaken. De gemeente gebruikt de oppervlakte van het perceel, het bouwjaar van de woning en bijvoorbeeld een eventuele garage of andere waardebepalende onderdelen.

Het is altijd de moeite waard om de gegevens na te rekenen. En om de waarde te vergelijken met die van andere huizen in de omgeving. Door bij een te hoge waarde bezwaar te maken is het mogelijk om te besparen op de gemeentelijke belastingen.

Volume en inhoud berekenen: woningen en meer

De volume of inhoud van het huis berekenen? Dat kan met onze handige online tool. Bereken op die manier hoeveel kubieke meter inhoud het huis bevat, om na te gaan of de gemeente van de juiste waarde uitgaat.

Bovendien is het mogelijk om met de tool andere berekeningen van inhoud te maken. Bereken het volume van een kubus of een doos, net als dat van de kofferbak van de auto. Een handige tool om snel te ontdekken van het volume of de inhoud is, zonder dat je zelf een ingewikkelde berekening hoeft te maken.