Berekenen.nl
Geplaatst op 16 januari

Tweeduizend procent prijsstijging: Argentijnen massaal de straat op

Anderhalf tot twee procent per jaar: dat is de gemiddelde inflatie in Nederland de afgelopen jaren. Alles wordt daardoor steeds een beetje duurder, maar zo hard als in Argentinië gaat het in ieder geval niet. Daar is de inflatie flink opgelopen, waardoor gas en elektriciteit in een jaar tijd bijna tweeduizend procent duurder zijn geworden.

De Argentijnen hoeven niet in procenten uit te rekenen hoeveel duurder alles is geworden. Ze zijn boos en zijn daarom massaal de straat opgegaan. Volgens hen heeft de nieuwe president Macri de kosten voor levensonderhoud totaal niet onder controle.

Gas en elektriciteit 2.000% duurder

Met name gas en elektriciteit zijn de afgelopen tijd flink duurder geworden. Het ging niet om prijsstijgingen van procenten, maar om honderden procenten tegelijkertijd. Tot bijna 2.000 procent in een paar jaar tijd.
Bovendien worden er verdere prijsstijgingen verwacht voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De kans is daarom groot dat de protesten in het land nog wel een tijdje aan zullen houden. In ieder geval in januari en in februari, totdat de president actie onderneemt om de prijsstijgingen weer een beetje te beperken.

Procenten uitrekenen: inflatie en meer

Zelf procenten berekenen of uitrekenen om de inflatie in kaart te brengen? In Nederland gaat het om enkele procenten, waardoor de uitkomsten van de rekentool niet zo opvallend zullen zijn.

Uiteraard kun je onze tool ook gebruiken voor een aantal andere berekeningen. We maken het je graag zo makkelijk mogelijk om uit te rekenen hoeveel procent je er met je inkomen op vooruit bent gegaan of welk percentage van je inkomen opgaat aan vaste lasten. Reken iets uit in procenten, zonder dat je zelf met ingewikkelde formules aan de slag hoeft.