Berekenen.nl
Geplaatst op 21 mei

Het vakantiegeld komt er weer aan!

De meeste Nederlanders krijgen deze of volgende maand hun vakantiegeld weer uitbetaald. Dat betekent dat we weer leuke kunnen doen tijdens de zomervakantie of eventueel het huis opknappen. Maar hoeveel krijg je precies en hoe werkt vakantiegeld eigenlijk? Wij leggen je het hier uit.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Officieel heeft iedere werkende in Nederland recht op minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. Let op, op het afgelopen jaar. Het kan dan ook zijn dat dit minder is dan in de afgelopen jaren. Dit komt dan ook doordat de economie hard geraakt is door de coronacrisis. Wat je wel moet onthouden is dat je jaarinkomen exclusief eventuele winstuitkering, eindejaarsuitkering of bonis. Je krijgt dus alleen vakantiegeld over je maandsalarissen. Wat wel in je voordeel werkt is je ziektedagen en eventueel zwangerschapsverlof. Je bouwt namelijk wel gewoon vakantie op tijdens deze periode, als het nou lang of kort is dat maakt niet uit.

Heeft iedereen recht op vakantiegeld?

Als je de afgelopen weken het nieuws hebt gevolgd heb dacht je vast dat je, je vakantiegeld mis ging lopen. Er was namelijk sprake dat een deel van de werkgevers in Nederland geen vakantiegeld gingen uitbetalen. Hier waren de vakbonden het niet mee eens en kwamen vervolgens in opstand. De vakbond heeft deze werkgevers dan ook op de wettelijke verplichting en uitkering gewezen. De werkgevers zijn dan ook wettelijk verplicht om het vakantiegeld gewoon uit te keren. Zoals we hierboven ook gezegd hebben heeft elke werkende in Nederland volgens de wet recht op vakantiegeld. Dit is wel anders voor ZZP’ers en ondernemers. Deze mensen zijn hier namelijk zelf verantwoordelijk voor.

Komt de Belastingdienst ook langs voor mijn vakantiegeld?

Ja, dit komt omdat je vakantiegeld bij je inkomen hoort. Als je hebt berekent wat 8% van je bruto jaarsalaris is houd je je bruto vakantietoeslag over. Daarover moet je nog 37,1 procent belasting betalen bij een jaarinkomen tot 68.508 euro. Als je meer verdiend dan dit bedrag moet je zelf 49,5% belasting betalen. De kans is wel groot dat je vaak nog recht hebt op loonheffingskorting, waardoor je net iets meer vakantiegeld op je rekening krijgt. Je hoeft dan namelijk minder belasting te betalen. Voor meer informatie kun je het beste naar de website van Nibud gaan. Hier staat dan meer informatie en de juiste heffingskorting die bij jou hoort.

Krijg ik wel of geen vakantiegeld over mijn overuren?

Er is de laatste jaar veel verwarring over vakantiegeld met overuren. Sinds een paar jaar moeten werkgevers ook met overuren het minimumloon betalen, dat betekent dan ook dat je ook over deze extra uren ook vakantiegeld krijgt. Ook over een overurentoeslag je die baas betaalt moet vakantietoeslag worden berekend. Er is dan ook vaak verwarring omdat dit pas een aantal jaar geleden is in gegaan waardoor het nog vrij nieuw is. Veel mensen weten dit dus niet en het is daarom ook niet verkeerd om je werkgever hier een extra keer aan te herinneren. Elke werkgever vergeet wel is dingen, we zijn allemaal mensen.