Berekenen.nl
Geplaatst op 17 april

Hoe lang zou een touw rond heel de wereld zijn?

Stel dat je een touw rond heel de wereld zou spannen, op een meter hoogte van de grond. Hoe lang zou dat touw dan zijn? Dan wilde Corrie Visser altijd al een keer weten. De berekening van de omtrek van de aarde ken je wellicht, maar hoe zit dat als je het touw een meter hoger hangt?

Voor de berekening van deze lengte heb je in ieder geval het geval π (3,14159…) nodig. Dit getal staat voor de verhouding tussen de diameter en de omtrek van een cirkel. Door die met elkaar te vermenigvuldigen kom je uit bij de omtrek.

Straal vanaf punt berekenen

Je kunt de straal vanaf ieder punt berekenen, bijvoorbeeld als de afstand rondom de aarde wilt weten. De straal van de aarde is 6.371.008 meter, belangrijke informatie om uiteindelijk ook de omtrek te kunnen berekenen.

De straal is de helft van de diameter, aan de hand waarvan je de rest van de berekening kunt maken. Een touw rondom de wereld zou op basis van de aangegeven taal maar liefst 40.030.224 meter lang moeten zijn. Om het touw op 1 meter hoogte te kunnen spannen wordt de straal een meter langer, dus 6.371.009. De berekening van de omtrek komt dan uit op 40.030.230 meter. Het touw is daarmee 6 meter langer dan op de grond zelf.

Straal berekenen: in kilometers en andere eenheden

Wil je de straal berekenen, van de aarde of van kleinere cirkels? Je kunt online de straal berekenen, zowel in kilometers als in andere eenheden. Dat kun je vanaf ieder punt doen, of om in Maps een gebied te markeren dat je maximaal kunt bereiken binnen een bepaalde afstand. We maken het je met de online berekening graag makkelijk, ook als je wilt weten hoeveel touw je nodig hebt om heel de wereld rond te kunnen.