Berekenen.nl
Geplaatst op 29 juli

Goudprijs hoger dan ooit

Goudprijs hoger dan ooit

Goud staat bekend als een veilige belegging in crisistijden. Het is dan ook niet vreemd dat de goudprijzen op dit moment in de lift zitten. Op 27 juli was de prijs voor een troy ounce (31,1 gram) maar liefst 1930 dollar. Hoe komt het dat goud in tijden als deze zo duur is?

Mocht je ergens een kilo goud hebben liggen, dan zou je op het moment van schrijven in het bezit zijn van ongeveer 53.400 euro. Dat is een flink bedrag! Tijd om eens uit te zoeken waarom goud zo prijzig is.

Zo duurzaam als goud

Van oudsher werd goud gebruikt als geld vanwege het duurzame karakter ervan. Later werd goud steeds meer gebruikt in sierraden en dure ornamenten. En in onze tijd wordt goud ook veel gebruikt in allerlei apparaten waarvoor het duurzame aspect van goud cruciaal is. Denk maar aan je mobiele telefoon en aan hitteschilden van satellieten. Juist het feit dat goud zo duurzaam is, maakt het interessant voor beleggers.

Onderpand voor vertrouwen

Wereldwijd hebben centrale banken tonnen goud in hun kluizen liggen, als een onderpand voor economieën. Zo heeft Nederland in totaal zo’n 612,5 ton goud in kas, verdeeld over verschillende banken in Nederland, Amerika, Canada en Engeland. In Amsterdam liggen bijvoorbeeld 15.000 goudstaven in de kluis van de Nederlandse Bank. Dat is ongeveer een derde van het totaal, dus rond de 300 ton. Wil je weten hoeveel kilo dat is? Bereken hier eenvoudig ton om naar kilo’s.

Goud in tijden van crisis

Juist als het slecht gaat op de financiële markten, gaat het goed met de goudprijs. Op die momenten is het een aantrekkelijk goed voor beleggers en investeerders. Het is dan een mooi alternatief voor aandelen en obligaties. Goud en andere edelmetalen behouden door de eeuwen heen hun waarde. Je ziet dan ook dat elke crisis gepaard gaat met een stijging van de goudprijs.

Goud verzilveren

Voor mensen die nog goud thuis hebben liggen, kan dit een goed moment zijn om goud te verzilveren. Waarschijnlijk is je goud nu meer geld waard. Dat is wat veel mensen dan ook doen.

Goud berekenen: 14, 18 of 24 karaat

De term karaat hoor je vaak in combinatie met goud. Karaat geeft aan hoeveel puur goud er in een gouden voorwerp verwerkt zit. Op die manier kun je berekenen hoeveel goud je hebt en wat de waarde is van het voorwerp dat je bezit. Je kunt dus het aantal karaat berekenen door grammen om te zetten naar karaat. Ontdek snel wat jouw goud waard is!

Goudkoorts

Door de toenemende vraag naar goud, stijgt de goudprijs. Volgens kenners blijft de goudprijs stijgen vanwege politieke spanningen, handelsoorlogen en de coronacrisis. De prijs van 1930 dollar per troy ounce (31,3 gram) is nu een record, maar naar verwachting zal 2000 dollar de norm gaan worden voor een troy ounce goud.

De run op goud zal dus nog wel een tijdje doorgaan. Ik denk dat ik vanaf nu extra voorzichtig ben met mijn oude mobiele telefoon. Misschien wordt die nog weer eens geld waard!