Berekenen.nl
Geplaatst op 14 juni

Zelfs kleine hoeveelheid energiedrank blijkt al schadelijk

Dat energiedrankjes schadelijk zijn voor de gezondheid weten we al een tijdje. Nu is echter gebleken dat we er geen deciliters van hoeven te drinken, maar dat ook milliliters al schadelijk kunnen zijn. Het leidt bijvoorbeeld tot een hoger risico op diabetes en het is slecht voor de tanden. Het onderzoek laat op die manier zien dat het belangrijk is om kinderen er zo min mogelijk van te laten drinken. Door de gevolgen per grotere hoeveelheid om te rekenen naar milliliters wordt goed duidelijk dat het beter is om er helemaal van af te blijven.

Risico op diabetes en slecht voor de tanden

De energiedrankjes leiden tot een aantal risico’s voor de gezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verhoogd risico op diabetes type 2. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven en kan veel schade aanbrengen aan het lichaam. Daarom alleen al is het belangrijk om zo min mogelijk van de energiedrankjes te drinken, maar ook de tanden komen er niet goed vanaf. De suikers zorgen ervoor dat het glazuur flink wordt aangetast. Het valt niet mee om er tegenaan te poetsen, vooral omdat de drankjes vaak door de dag heen worden gedronken.

DL naar ML berekenen en andersom

De risico’s van energiedrankjes worden vaak onderschat, bijvoorbeeld omdat er sprake is van relatief kleine hoeveelheden. Toch laat het omrekenen van dl naar ml zien dat het ook met de blikjes snel kan gaan. Juist daarom is het belangrijk om er al op jonge leeftijd afstand van te nemen. Dat gaat in tegen de huidige situatie, waarin juist jongeren er veel gebruik van maken. Veel mensen onderschatten bijvoorbeeld hoeveel cafeïne erin zit. Het gaat om ongeveer dezelfde hoeveelheid als in 5 glazen cola. Omrekenen en meer aandacht voor de gevaren van energiedrankjes moet hier de komende tijd verandering in gaan brengen.