Berekenen.nl
Geplaatst op 8 maart

Kinderen in groep 8 leren al wortels berekenen en meer wiskunde

Kinderen in groep 8 gaan op het Heerbeeck College al aan de slag met worteltrekken. Ze krijgen wiskunde, waardoor ze een stap verder gaan dan wat gebruikelijk is op andere basisscholen. En dat is niet zonder reden, want volgens de directeur van de basisschool helpt dat bij de doelgerichte en structurele ontwikkeling van de leerlingen.

Doelgericht onderwijs

“Het onderwijs wordt steeds minder taakgericht en meer doelgericht", legt directeur onderwijs Rob van der Vorst van het Heerbeeck College uit. “Daardoor lopen de tempo's uiteen. Als leerlingen het in vier sommen snappen in plaats van in twintig, is het ook goed.”


Door al vroeg aan de slag te gaan met wiskunde en bijvoorbeeld het trekken van wortels lukt het om de leerlingen aan de hand van hun niveau uit te dagen. Op die manier voorkomen de scholen dat de leerlingen die het meest ver zijn worden geremd, terwijl anderen juist alles op alles moeten zetten om mee te kunnen komen. De focus op wiskunde maakt het mogelijk om de leerlingen op hun eigen niveau uit te dagen. Zowel met het trekken van de wortels als met andere wiskundige opdrachten.

Muisstil tijdens het worteltrekken

Opvallend is bovendien dat de leerlingen muisstil zijn op het moment dat ze aan de slag gaan met wiskunde. Ze kunnen online een wortel berekenen, maar juist door dat handmatig te doen lukt het ze veel beter om alles goed te onderhouden. Goed op de hoogte van de methode en de berekening die ze zelf moeten maken. Waardoor het later mogelijk is om dat online te doen, waardoor er veel tijd te besparen valt. En er minder fouten gemaakt worden. Twee belangrijke voordelen van het online berekenen van een wortel, gewoon door middel van de tool die er online beschikbaar is.