Berekenen.nl
Geplaatst op 15 maart

Is je vetpercentage belangrijk?

Veel mensen hebben het tegenwoordig over het vetpercentage. Wat is het precies en waarom is het belangrijk? Je lees het in onze blog.

Wat is vetpercentage?

Je vetpercentage is de hoeveelheid vet dat je ten opzichte van je vetvrije massa met je meedraagt. Daarvoor had men het altijd over je BMI. Veel mensen halen gewicht en vetpercentage door elkaar. Maat onthoud dat jouw gewicht niets te maken heeft met jouw vetpercentage. Je kan heel erg licht zijn met een hoog vetpercentage, of een sportman met een hoog gewicht en een laag vetpercentage. Er zijn diverse meetmethodes om je vetpercentage te meten. DE goedkoopste is de spiegel die iedereen wel heeft in zijn of haar badkamer.

Vetpercentage bij bodybuilding en fitness

Rondom je vetpercentage is de afgelopen jaren een grote hype ontstaan. Deze hype is over gekomen vanuit de bodybuilding en fitnesswereld. In de bodybuilding wereld is het namelijk zeer belangrijk om een laag vetpercentage te hebben voor de wedstrijden. Waar het belangrijk is een zo’n laag mogelijk vetpercentage te hebben. Maar is dat voor jou persoonlijk ook zo belangrijk? Wanneer je een hoog vetpercentage hebt betekent het namelijk niet dat jij direct dik bent. Mensen denken dit vaak wel maar dat is absoluut niet zo.

Hoe zit het precies met een sixpack?

Veel mannen en jongens willen graag een mooie sixpack. Vaak zie je dat ze sneller een buikje krijgen dan een sixpack. Daar zit natuurlijk ook een reden achter. Boven de 17% vetpercentage krijgen mannen een buik, deze buik zal erger worden wanneer het vetpercentage stijgt wat logisch is. Bij vrouwen is dit anders. Bij vrouwen is dat in het algemeen boven de 25% vet. Als je hier niet mee zit is er natuurlijk niks aan de hand. Het kan wel gevaarlijk worden. Je word dan obees en dit kan dan ook lichamelijke klachten opleveren. Je komt in het gevarengebied als je als man boven de 25% lichaamsvet komt en bij de vrouw 35%.

Heeft dit invloed op je gezondheid

Het is mogelijk om gezond te zijn met een hoger vetpercentage. Je hoeft namelijk niet gezond te zijn met een laag vet en een hoop spieren je kan dan ook juist heel ongezond leven. Ben je obees? Dan moet je wel echt wat gaan veranderen want dat is niet gezond. Je moet je levensstijl dan echt gaan veranderen. Dit is namelijk erg gevaarlijk voor je gezond en het is ook nog eens niet fijn om zo rond te lopen.  Het komt er op neer dat iedereen een ander vetpercentage heeft en dat het juist per persoon heel erg kan verschillen. Het is wel belangrijk om te kijken als jij je prettig voelt in je lichaam op dit moment. Als dat niet zo is moet je misschien kijken naar hoe jij je vetpercentage naar beneden kan krijgen door bijvoorbeeld te gaan sporten. Het helpt je niet alleen om je vetpercentage naar beneden te krijgen maar ook om je mentale gezondheid te ondersteunen. Je moet je ook niet voor anderen gaan veranderen maar alleen als het je gelukkiger maakt!