Berekenen.nl
Geplaatst op 28 april

Spellen uit de tijd van de Romeinen

Het oude Rome was een tijdperk vol van intrigerende culturele en sociale praktijken, waaronder een aantal interessante en uniek spelletjes. De Romeinen waren bekend om hun liefde voor vermaak en recreatie, en hun games en wedstrijden vormden een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven.

Hieronder staan enkele van de meest interessante en populaire Romeinse spelletjes:

1. Ludus Latrunculorum


Ludus Latrunculorum, of ‘het spel van de soldaten’, was een populair bordspel dat werd gespeeld door de Romeinen. Het werd gespeeld op een bord van 7 x 7 vakjes, met pionnen die de soldaten van het leger vertegenwoordigden. Het doel was om de soldaten van de tegenstander te vangen of om ze te blokkeren zodat ze niet meer konden bewegen.

2. Venatio


Venatio was een populair spel in het oude Rome, dat bestond uit het jagen op wilde dieren. Het werd meestal uitgevoerd in grote amfitheaters zoals het Colosseum. De jagers vochten tegen dieren zoals leeuwen, tijgers en olifanten, en soms tegen elkaar. Hoewel dit spel nu als wreed wordt beschouwd, was het destijds een belangrijk vermaak voor de Romeinse bevolking.

3. Harpastum


Harpastum, ook wel bekend als het ‘ballenspel’, was een soort balspel dat populair was bij de Romeinen. Het werd gespeeld met een kleine, harde bal en het doel was om de bal over het speelveld te gooien en te vangen zonder dat de tegenstander het kon krijgen. Dit spel had veel verschillende varianten en was een geliefd tijdverdrijf voor jong en oud.

4. Tabula


Tabula, ook bekend als ‘de tafel’, was een populair bordspel dat vergelijkbaar was met het hedendaagse backgammon. Het werd gespeeld op een bord met 24 vakjes en het doel was om al je stenen van het bord te halen voordat je tegenstander dat deed. Het spel vereiste strategie en planning en was een populaire activiteit bij de Romeinse elite.

5. Circus maximus


Circus maximus was een enorm amfitheater dat werd gebruikt voor wagenrennen. Het had plaats voor meer dan 150.0000 toeschouwers en was de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire races ter wereld. De wagenrennen werden gehouden met vier paarden per wagen en de coureurs moesten zeer behendig zijn om te kunnen winnen. De races waren vaak zeer gewelddadig en leidden soms tot ernstige verwondingen of zelfs de dood.

In conclusie, de Romeinen waren een volk dat zeer gepassioneerd was over recreatie en vermaak. Hun spelletjes waren net zo divers als hun cultuur, en gaven een fascinerend inzicht in hun dagelijks leven. Hoewel sommige van de spelletjes vandaag de dag als barbaars worden beschouwd, is het belangrijk om ze te begrijpen als een belangrijk onderdeel van Rome. Vind jij ook de geschiedenis van de Romeinen interessant en wil jij hun teksten kunnen ontcijferen? Met onze makkelijke tool kun je makkelijk en snel jouw Romeinse cijfers omrekenen.