Berekenen.nl
Geplaatst op 10 oktober

Het gebruik van Romeinse cijfers

We hebben er allemaal nog wel eens mee te maken. De Romeinse cijfers. Soms hebben we nog een eens een klok waar we gebruik maken van Romeinse cijfers, maar wat is het verhaal achter deze cijfers precies? Dat lees je hier in onze blog.

Romeinse cijfers in de klok

Romeinse cijfers zijn een van de meest klassiek ontwerpen op klokken. Voor zover we terug kunnen gaan in de geschiedenis zijn er altijd klokken geweest met Romeinse cijfers. Ook op dit moment is dat nog het geval. De kans is dan ook heel erg groot dat jij wel eens een klok thuis hebt gehad waar gebruik wordt gemaakt van Romeinse cijfers. Veel mensen weten dan ook niet dat het cijfer 4 gewoonlijk als IV wordt geschreven in het Romeinse cijfersysteem, vertrouwen de meeste klokken op de schrijfwijze IIII.

Het verhaal achter de Romeinse klok

Er is een verhaal van een keizer die een geweldige klok wild hebben. een klok zo mooi, dat dit de mooiste klok van de wereld zou moeten worden. Het moest dan ook zo’n mooie klok worden dat alleen de beste klokkenmaker van het keizerrijk de klok mocht maken. Het resultaat was er dan ook naar. Het was een schitterende klok. De wijzerplaat was van zilver en brons met prachtige gouden wijzers en cijfers. Natuurlijk waren het geen cijfers zoals we die nu kennen, maar romeinse cijfers. Elk cijfer was dan ook ingelegd met de mooiste diamanten die er op dat moment te krijgen waren.

De klokken op dit moment

Op dit moment worden er nog steeds klokken verkocht die gebruik maken van de Romeinse cijfers. Ook worden er veel klokken verkocht met de normale cijfers die wij in ons dagelijkse leven gebruiken. Ook zie je tegenwoordig heel erg veel dat mensen ervoor kiezen om geen klok meer aan te schaffen. Iedereen heeft tegenwoordig namelijk weel een mobiele telefoon waar je heel eenvoudig de tijd van af kan lezen. Je hebt dan eigenlijk geen klok meer nodig. Er zijn namelijk heel er veel manieren om er achter te komen hoe laat het op een bepaald moment is. Elk apparaat heeft tegenwoordig dan ook wel een klok ingebouwd waar je de tijd af kan lezen. Net zoals bij je mobiele telefoon. Toch zijn er nog heel erg veel mensen die nog graag een klok in de keuken willen hebben hangen. Het is dan misschien niet bewust om de tijd af te kunnen lezen, maar als decoratie om het huis aan te kleden.

Romeinse cijfers in ons dagelijkse leven

Zoals we hierboven ook al schreven worden er nog allerlei producten gemaakt met Romeinse cijfers. Het kan dan ook een keer voorkomen dat jij niet precies weet wat de betekenis is achter een bepaald cijfer. Daarom hebben wij bij Berekenen.nl een tool ontwikkeld waarbij jij heel erg eenvoudig kan berekenen welk cijfer het eigenlijk is. Ben jij nou nieuwsgierig hoe onze tool werkt of wat de betekenis is van een bepaald cijfer? Bereken het dan hier.