Berekenen.nl
Geplaatst op 1 november

Vriendschap onderhouden: hoe vaak moet je elkaar zien?

Om een vriendschap te onderhouden is het belangrijk om elkaar regelmatig te zien. Maar, hoe vaak moet je elkaar zien om hierin te slagen? Het AD vroeg het aan Joost Prinsen, die vertelt op basis van zijn levenservaring.

Volgens Prinsen is het de ‘toon die de muziek maakt’. Het gaat er uiteindelijk niet om hoe vaak je iemand ziet, maar in hoeverre dat past in jullie schema en hoe jullie er vervolgens mee omgaan. Dat wat er mogelijk is zal in de meeste gevallen voldoende zijn, vooral als jullie beiden goed weten hoe het zit.

Vanuit oprechte interesse afspreken

In andere situaties is het beter om minder af te spreken of elkaar helemaal niet meer te zien, bijvoorbeeld als de interesse niet oprecht is. Af en toe afspreken om iemand als vriend te kunnen behouden lijkt op de lange termijn een slechte strategie. De momenten zonder oprechte interesse zullen niet zo waardevol aanvoelen, waardoor zelfs een hogere frequentie geen oplossing zou bieden. Het is dan beter om er helemaal mee te stoppen en de aandacht te richten op vrienden waarvoor wel oprechte interesse bestaat.

Andersom is het natuurlijk verstandig om de frequentie omhoog te brengen bij vrienden voor wie je wel oprechte interesse hebt. Door elkaar bijvoorbeeld iedere week of twee weken even te zien lukt het om goed van elkaar op de hoogte te blijven. Dat komt de vriendschap over het algemeen sterk ten goede.

Frequentie berekenen

Wil je de frequentie berekenen waarmee je jouw beste vrienden ziet of ben je benieuwd naar andere situaties? Aan de hand van het totale aantal dagen en de keren dat jullie elkaar zien bereken je eenvoudig de frequentie. En het berekenen van de frequentie kun je ook voor andere situaties gebruiken, als je wilt weten hoe vaak iets voorkomt in een bepaalde periode.