Berekenen.nl
Geplaatst op 3 oktober

Zo verlaag jij je energierekening

De afgelopen jaren zien we dat alle prijzen omhoog gaan. Denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse boodschappen, je zorgverzekering of je hypotheek. Elk jaar stijgen deze kosten. Daarom is het belangrijk om te waar jij kan besparen. Wil jij nou weten hoe jij kan besparen op je energierekening? Lees dan verder.

Let op de thermostaat

De kans is groot dat er wel eens een discussie is ontstaan waarom de kachel zo laag of juist zo hoog staat. Het klopt dan ook dat je verwarming veel invloed heeft op de energierekening. Daarom adviseren wij je om voor het slapen gaan de thermostaat wat naar beneden te draaien. Het is namelijk zo erg dat elke graad die je de verwarming lager zet, bespaar je al heel erg snel €50 tot €80 euro per jaar. Dat is dan toch wel weer mooi meegenomen, helemaal wanneer je een starter bent.

Zet een douchewekker

Het klinkt misschien gek een wekker voor het douchen, maar het werkt echt. Wij snappen dan ook dat je liever wat langer onder een heerlijke warme douche staat in de vroege ochtend. Maar dat zie je dan ook wel weer terug op de energierekening. Je portemonnee denkt er dan ook heel erg anders over. Warm water kost namelijk heel erg veel energie. Het zal je dan ook verbazen hoeveel geld je kan besparen door korter te gaan douchen. Daarnaast is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Twee vliegen in één klap dus.

Doe alle lampen uit

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, komt in de ochtend in de woonkamer en er staan nog lampen aan. Dat is natuurlijk heel erg zonde. Die lampen hebben dus de hele nacht aangestaan. Wanneer lampen aanstaan gebruiken ze natuurlijk ook energie. Het is dan ook heel erg makkelijk om hier energie te besparen. Zet bijvoorbeeld alle lampen uit wanneer je weg gaat of gaat slapen. Check, check dubbel check en jij ziet een dalende energierekening. Daar worden we dan ook allemaal heel erg blij van. Jij ook? Nederlanders houden eenmaal van besparen.

Niet in gebruik is uit

Wat veel mensen niet weten is dat opladers ook stroom verbruiken als je ze niet worden gebruikt maar wel in het stopcontact zitten. Haal ze er dus uit en ga sluipverbruik tegen. Ook als jij je telefoon oplaadt en deze helemaal vol is, doe je er goed aan om de oplader uit het stopcontact te halen. Het is dan ook niet verkeerd om een rondje door het huis te maken wanneer je gaat slapen. De kans is namelijk groot dat er ergens nog wel iets in het stopcontact zit wat je niet gebruikt. Dat scheelt je aan het einde van het jaar dan ook weer een paar euro die vervolgens voor andere dingen kan gebruiken. Een lekker etentje met je geliefde bijvoorbeeld. Daar zeg jij toch ook geen nee tegen?

Meer besparen?

Er zijn talloze manieren om energie te besparen. Ook kan het zijn dat je nog gebruik maakt van een oud apparaat die heel erg veel energie verbruikt. Dit heeft natuurlijk ook heel erg veel invloed op je energierekening. Het kan dan al snel uit om een nieuw apparaat aan te schaffen die een stuk minder energie verbruikt.