Berekenen.nl
Geplaatst op 7 september

Overstap op schone energie komt te snel voor netwerk

Door de ontwikkelingen op energiegebied dienen we na te denken over de wijze waarop het energienetwerk in elkaar zit. Volgens specialisten van onder andere TNO is het huidige netwerk niet geschikt voor een grote overstap op duurzame energie. De ontwikkelingen gaan wat dat betreft harder dan wat we op dit moment in Nederland goed aankunnen.

Betrouwbaar netwerk bij traditionele leveringsvormen

Volgens TNO is er in Nederland sprake van een zeer betrouwbaar netwerk voor de levering van energie, mits we daar gebruik van maken op de manier zoals we dat altijd hebben gedaan. Als we een overstap maken naar duurzame energie betekent dit dat meer huishoudens zelf energie op gaan wekken en dat terug kunnen gaan leveren aan de energiebedrijven. Dat betekent dat energie zich in de omgekeerde richting gaat bewegen, iets dat we nog niet op grote schaal hebben meegemaakt. Op dit moment wekken we 15% van onze stroom duurzaam op, de verwachting is dat het in 2030 om zo’n 50% gaat. Wat dat betreft dienen we nu al rekening te houden met de ontwikkelingen.

Zelf je energie berekenen

Wil je zelf je energie berekenen, om na te gaan of de duurzame energieleveranciers een voordelige keuze vormen ten opzichte van je huidige leverancier? Het is de moeite waard om regelmatig een check uit te voeren, door je energie te berekenen. Je krijgt dan een goed beeld van de mogelijke besparingen, zodat je op een voordelige wijze gebruik kunt maken van stroom en/of gas. Het is wat dat betreft verstandig om online je energie te berekenen en na te gaan waar je het best een contract af kunt sluiten.