Berekenen.nl
Geplaatst op 7 december

Duurzame energie is vooral lokaal succesvol

Er ontstaan steeds meer plannen voor duurzame energie, onder andere ook op landelijke schaal. De overheid stimuleert bijvoorbeeld de bouw van windparken en het bijstoken van biomassa in energie-centrales. Er gaan miljarden aan subsidies naartoe, die uiteindelijk vooral bij de rijken terechtkomen. Dat stelt directeur Pallas Agterberg van Alliander in Vrij Nederland.

Lokale plannen voor meer duurzaamheid

Hij wijst erop dat de landelijke plannen vooral de rijken helpen om zich los te koppelen van fossiele brandstoffen. Daar betalen we door middel van de energiebelasting en opslagen echter allemaal een beetje aan mee. Het zou ertoe leiden dat de landelijke plannen de kosten voor de armen verhogen, terwijl de rijken daar optimaal van kunnen profiteren. Het is volgens hem daarom van belang om de lokale plannen voor meer duurzaamheid te stimuleren. Iedereen heeft de mogelijkheid om daar op kleine schaal aan mee te doen, waardoor er een meer eerlijke verdeling van de middelen zal ontstaan. Door lokaal zonne-energie op te wekken of gebruik te maken van windmolens kunnen de mensen in de omgeving daar direct van profiteren. Dit voorkomt dat de kloof tussen arm en rijk groter zal worden.

Online energie berekenen

Online berekenen of je het goedkoopste energiecontract hebt? Je kunt online de energie berekenen en nagaan of het de moeite waard is om (binnenkort) over te stappen naar een andere leverancier. Stroom is stroom en gas is gas, waardoor de kwaliteit van de leveringen altijd hetzelfde blijft. Het gaat slechts om de naam van de leverancier op de factuur en eventueel de goede bereikbaarheid van de klantenservice. Het is daarom de moeite waard om online het contract voor energie te berekenen en vervolgens eens contact op te nemen. Op die manier valt binnen een paar minuten na te gaan of het verstandig is om de overstap te maken.