Berekenen.nl
Geplaatst op 15 augustus

Controle van bankrekeningnummers steeds belangrijker

We maken meer geld over naar anderen, bijvoorbeeld met Tikkies en Betaalverzoeken. Daarnaast typen we nog regelmatig gewoon het bankrekeningnummer van de ontvangende partij in, waarna we het overmaken.

Helaas gaat dat ook nog wel eens mis, iets waar ook de banken niet altijd voor kunnen waarschuwen. Bij rekeningnummers die niet bestaan is dat geen probleem, maar in andere gevallen kan het voor degene die het geld verstuurt een kostbare fout zijn.

Naam bij het rekeningnummer

Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen beschikbaar om te controleren of een rekeningnummer klopt en of de naam die je invult daar daadwerkelijk bij hoort. De grootbanken bieden die mogelijkheid sinds een tijdje aan. Ze waarschuwen op het moment dat je een verkeerd rekeningnummer lijkt in te vullen. Dat moet voorkomen dat je geld overmaakt naar de verkeerde rekening, waardoor je het in het ergste geval kwijt bent. In plaats daarvan krijg je een waarschuwing, waarna je alles nog eens goed na kunt kijken.

Elfproef berekenen

Wil je zelf nagaan of een rekeningnummer klopt, voordat je het geld overmaakt? Met de nieuwe IBAN-nummers kan dit niet meer op dezelfde manier, maar je kunt die nog wel omzetten naar het oude rekeningnummer. Alles wat je hoeft te doen is het oude nummer gebruiken, in de elfproef die je online kunt doen. De samenstelling van de nummers zorgt ervoor dat het hiermee mogelijk is om na te gaan of het gaat om een ‘geldig’ rekeningnummer. Handig als iemand anders je een nummer doorgeeft, waarvan jij zeker wilt weten of het echt een rekening is.